Uzbuna ako beba ne napreduje

Prekomerno povraćanje i bljuckanje može da ukaže na poremećaj GER. Na simptome naročito treba obratiti pažnju ukoliko se javljaju u „paru“ i ako u sadržaju koji beba povrati ima krvi.

dr-155023932_620x0

PRVIH meseci po rođenju većina beba bljucka posle obroka. Ali, ako je to bljuckanje učestalo, i praćeno povraćanjem, moguće je da novorođenče ima gastroezofagusni refluks (GER). Refluks se javlja kod velikog procenta dece prvih nekoliko meseci po rođenju i u tom uzrastu više predstavlja razvojnu fazu, pojašnjava profesor dr Nedeljko Radlović, šef Odeljenja za gastrointestinalne i nutritivne poremećaje u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

– Položaj želuca novorođenčeta je takav da „olakšava“ vraćanje hrane, a i kontrola „dihtunga“ (poklopca) između jednjaka i želuca nije još dovoljno razvijena – kaže profesor Radlović. – To je i svojevrstan mehanizam regulacije, ako beba pojede previše na ovaj način može da se oslobodi viška hrane. Jer, prepunjen želudac može da ometa rad srca i disanje. Ako beba samo povremeno bljucka ili povrati posle obroka, to ne treba da zabrinjava roditelje. Ali, ako se to javlja često i istovremeno, treba otići kod lekara. Potrebno je i da roditelji razlikuju bljuckanje – slivanja hrane niz obraz, i povraćanje, kada dete u mlazu izbaci sadržaj želuca.

Na povraćanje i bljuckanje naročito treba obratiti pažnju ako se javljaju u „paru“ i ako beba ne napreduje dobro, ili ako u sadržaju koji povrati ima krvi. Kod težih oblika, hrana koja se povrati sliva se niz disajne puteve ili ka uhu, pa dolazi do ponavljanih upala uha, ili upala pluća. Srećom, kod dve trećine slučajeva GER problem se gubi sa šest meseci, jer dolazi do sazrevanja poklopca između jednjaka i želuca.

POVRAĆANjE I ALERGIJA NAČIN ishrane bebe nema uticaja na pojavu refluksa, on se javlja i kod beba koje sisaju i onih koje se hrane adaptiranim mlekom. – Iza pojačanog bljuckanja nekad se krije alergija na proteine kravljeg mleka – kaže dr Nedeljko Radlović. – Alergija može da se javi i na proteine iz adaptiranog mleka, pa čak i ako majka doji, ako ona pije kravlje mleko. Ranije je alergija bila veoma uočljiva kod dece koja su se hranila običnim kravljim mleko. Na sreću, poslednjih godina uspeli smo da edukujemo roditelje da to nije najbolji način ishrane beba do godinu dana.

– Ipak, kod neke dece ovaj problem ostaje i u starijem uzrastu, a kod 20 odsto odraslih taj dihtung ostaje slabiji. Kod malog broja slučajeva taj poklopac je toliko slab, da je neophodna hirurška intervencija, čak nekada i u dečjem uzrastu – kaže dr Radlović, dodajući da je imao samo nekoliko takvih slučajeva u karijeri.

– Kod takvih, retkih slučajeva postojala je velika opasnost po zdravlje zbog vraćanja želudačne kiseline u jednjak.

Ako se refluks nastavi i u kasnijem uzrastu, nije dovoljno poštovati savete o načinu ishrane, već se mora dati i terapija. Neutralizacijom želudačne kiseline uz pomoć lekova donji deo jednjaka se štiti od nagrizanja. Od lekova se koriste inhibitori protonske pumpe, koji potpuno neutrališu lučenje kiseline, i H2 blokatori, čija je efikasnost oko 85 odsto.

– Ovim lekovima ne samo da se neutrališe želudačna kiselina, kako bazna (ona koja se luči između obroka), tako i ona posle jela, već se i podiže se nivo hormona gatrina – pojašnjava dr Radlović. – On podstiče bolje zatvaranje dihtunga između jednjaka i želuca, kao i pražnjenje hrane iz želuca u tanko crevo i na taj način sprečava štetne posledice GER-a.

 


PRAVILNO HRANjENjE

AKO se kod deteta utvrdi slabost spojnice između želuca i jednjaka, treba ga hraniti na određeni način da bi se bljuckanje i povraćanje svelo na minimum.

*Pre hranjenja dete treba da bude budno najmanje od pet do 10 minuta.

*Kada završi s obrokom, bebu treba podići i neko vreme je držati u uspravnom položaju, kako bi izbacila gasni mehur.

*Bebe koje se hrane u polusnu, halapljive ili one koje vole da sisaju u ležećem položaju obavezno treba držati uspravno posle svakog obroka, da „podrignu“.

* Da bi se gutanje vazduha svelo na minimum, bebu tokom hranjenja treba držati pod uglom od 45 stepeni.

* Posle podrigivanja bebu treba spustiti da leži na levom ili desnom boku, nikako na stomaku (podstiče bljuckanje), ili leđima (ako povrati, može da udahne sadržaj, što može da ima ozbiljne zdravstvene posledice).

*Posle obroka dete je poželjno držati na grudima roditelja, uspravljeno i okrenuto na stomak, najmanje pola sata. Tada se mleko zgruša i šansa da dete povrati je mnogo manja.

izvor:novosti.rs

Komentara
Loading...