VAŽNO : 6 SAVETA ZA LAKŠI I BOLJI PORODJAJ

Porođaj je sigurno najlepši trenutak života svake majke, ali isto tako i jedan od najtraumatičnijih. Upravo iz tog razloga mi vam donosimo savete kako da porod učinite boljim i lepšim iskustvom.
Screenshot_6

Ni jedna majka ne bi trebalo kroz porođaj da prolazi sama bez poznatog lica. Istraživanja su pokazala da je ishod porođaja i za mamu i za bebu mnogo bolji ukoliko je majka imala nekoga pored sebe za vreme trudova i samog porođaja, čak i ako su postojale komplikacije.

Prema istim istraživanjima dokazano je da podrška na porođaju smanjuje potrebu za lekovima.

Trudovi mogu trajati dugo i u tom slučaju veoma je važno da imate nekoga pored sebe. To ne mora biti vaš suprug, ali mora biti neko kome beskrajno verujete, ko je upoznat sa procesom porođaja i ko je upućen u sve vaše želje.

Nakon što ste pronašli idealnog partnera koji će vam biti podrška evo šta još treba da znate.

Mamice pripremi se za porodjaj : Vežbice za disanje (PROČITAJTE)

Vežbajte disanje

Disanje tokom porođaja je veoma bitno i pomaže majkama da se ospuste i budu fokusirane, bez napada panike i nervoze. Pre poroda odlazite na kurseve disanja ili jednostavno koristite disanje koje ste naučili na časovima joge.

Napravite plan

Plan porodjaja je veoma važan ako ne želite da vam jedini položaj zavreme poroda bude na leđima što je dokazano najgori položaj za trudnice. Informišite se i saznajte u kom položaju bi najradije voleli da se porodite i koje bi položaje želeli probati. Podelite svoj plan sa partnerom i babicama.

PORODJAJ CARSKIM REZOM (VIDEO) (POGLEDAJTE)

Ragovarajte o položajima poroda sa babicama

Tipični položaj za vreme poroda, onaj na leđima, je sigurno jedan od najtežih i dokazano je da značajno sužava karlični otvor  (za 10%), to nikako nije ono što nam je potrebno za vreme poroda i zato razgovarajte sa medicinskim osobljem možete li vi odlučiti u kom položaju želite da se porodite ili o tome odlučuju oni.

Spinalna i epiduralna anestezija (VIDEO)  (POGLEDAJTE)

Saznajte koja su vaša prava kao pacijenta

U većini slučajeva žene kad odlaze na porod uopšte nisu upoznate kako se obavljaju porođaji u toj bolnici. Raspitajte se šta možete šta ne možete i koja su vaša prava kao pacijenta. Ne ustručavajte se pitati babice i lekare sve što vas zanima i ne dozvolite da se vaša pitanja ignorišu.

Kako teče prirodni porodjaj ? (PROČITAJTE)

I JOŠ JEDAN SAVET BESPLATAN 😉 OD MENE . Trudnice opustite se ne razmišljajte previše o porodjaju , ne optrećujte svoje glavice previše , da se porodite morate zato samo napred i pozitivno :* Ne zaboravite da vas ljubav vašeg života čeka . Vaš mali andjelak.

Komentara
Loading...