VAŽNO :7 saveta za odličan razvoj deteta dok je još uvek u stomaku

0

Donosimo vam savete kako poboljšati detetov razvoj dok je još u vašoj utrobi.

Zdrava ishrana

Hrana sa niskim glikemijskim udelom vrlo je bitna u trudnoći jer uravnotežuje nivo glukoze u krvi. Zato bi trebalo konzumirati lisnato zeleno povrće, mahunarke, orašaste plodove i žitarice jer su to sve namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks. Osim što ćete imati više energije, održavanje nivoa šećera stabilnom može pomoći u smanjenju jutarnjih mučnina i vrlo je važna za detetov razvoj. Kada se zaželite grickalica, one nezdrave zamenite bademima.

Muzika koja vas opušta

Ne postoji bolje vreme od trudnoće za slušanje muzike koja vas usrećuje. Muzika podstiče lučenje hormona sreće u mozgu. U trudnoći je slušanje omiljenih pesama još efektnije jer će uz lučenje serotonina i endorfina u vašem telu preći i na bebu.

Uzmite svoju dozu vitamina D

Istraživanja su pokazala kako više od 70 odsto trudnica ima manjak vitamina D u organizmu. Dokazano je kako majke sa višim nivoom vitamina D rađaju decu sa razvijenijom mišićnom masom. Samo deset minuta dnevno provedenih na suncu bitno povećava količinu vitamina D.

Vežbajte redovno

Žene često koriste trudnoću kao izgovor za prestanak vežbanja. S obzirom na to da trudnoća nije bolest, nema potrebe za prestankom ovakvih aktivnosti. Vežbe je potrebno prilagoditi svom stanju, zavisi u kom ste mesecu trudnoće. Nemojte vežbati više od 45 minuta odjednom, mnogo će vam više koristiti dve ili tri vežbe dnevno od svega pet minuta. U tom kratkom periodu vežbanja popraviće se cirkulacija, mišićni tonus i kondicija.

Izbegavajte zagađenja

U današnje vreme kada je vazduh veoma zagađen, trebalo bi izbegavati izvore zagađenja, koliko god to teško bilo. Za ljude koji žive u gradovima to je poprilično teško. Protiv zagađenja pokušajte da se borite zdravom ishranom. Namirnice bogate antioksidansima trebalo bi redovno da se nalaze na vašem tanjiru, posebno kelj, paprika, brokoli i paradajz.

Jačajte svoj mozak

Folna kiselina i gvožđe igraju ključnu ulogu u razvoju vaše bebe u trudnoći, ali i vašeg mozga. Kako bi se DHA masne kiselina apsorbovale, trebalo bi ih konzumirati u kombinaciji sa E vitaminom. Stoga bi ishrana morala da bude bogata spanaćem, špargle, suncokretovim semenkama i sokom citrusa.

Izbegavajte stres

Trudnoća nažalost neće ukloniti sve stresne situacije iz vašeg života. Naprotiv, mučnine i promene raspoloženja mogle bi i povećati stres. Istraživanja su pokazala kako trudnice s nižim nivoom hormona kortizola, inače hormona stresa, nose decu koja su manje osetljiva na spoljašnji uticaj stresa. Malena količina stresa ponekad može biti i korisna jer se ubrzava krvotok, pa tako detetu dolazi više krvi do bebinog srca, mozga i bubrega.

Izvor: index.hr

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...