VAŽNO : BOL MEDJICE POSLE PORODJAJA

0

Prilikom porođaja, može doći do prskanja perineuma (deo tkiva između vagine i anusa) različitog stepena.

??????????????????????????????????????????????

ŠTA JE MEDJICA I GDE SE TAČNO NALAZI?

Karlično dno (medjica ili perineum) je mišićna ploča koja zatvara karlicu i obuhvata mišiće zatvarače vagine, čmara i mokraćne bešike. Ono je i van trudnoće izloženo pritisku organa trbušne duplje, dok je u trudnoći dodatno opterećeno težinom bebe. Ukoliko je slabo, može da bude preopterećeno tokom porođaja, pa dolazi do descenzusa (propadanja) i prolapsa (ispadanja) genitalnih organa. ***Hemikalije koje ometaju razvoj fetusa

Preopterećenje se povećava i pogrešnim držanjem, naglašenom lordozom (fiziološka zakrivljenost kičme u krstima) i naginjanjem karlice napred. Kod pravilnog držanja, težina se raspoređuje na stidne kosti, simfizu i karlično dno, a kod nepravilnog – celokupno opterećenje trpi karlično dno. Zato su vežbe za jačanje mišića karličnog dna u trudnoći od velike važnosti!

Prsnuće prvog stepena predstavlja samo oštećenje sluznice vagine i/ili kože perineuma i uz pravilno postavljene šavove vrlo brzo zarasta, ne dajući jače bolove. Prsnuće drugog stepena, gde je nivo oštećenja kao kod epiziotomije, podrazumeva prsnuće mekih tkiva ispod kože, kao i deo mišića karličnog dna. Zarastanje traje nešto duže, ali se bol smanjuje već u prvih par dana.

- Oglasi -

Prsnuće trećeg ili četvrtog stepena je već opasnije, dolazi do oštećenja mišića koji kontrolišu stolicu, te prateći simptom može biti nemogućnost zadržavanja stolice, i zarastanje ovakve rane zahteva par nedelja, uz adekvatno tretiranje regije i higijenu iste. Ukoliko su šavovi pravilno postavljeni, funkcija analnog sfinktera se vraća u potpunosti. U zavisnosti od stepena oštećenja tkiva, varira i nivo bola.

Nemojte sedeti, ustanite iz ležećeg položaja tako što ćete se prvo okrenuti na stranu, pa onda ustati. Obavezno regulišite stolicu sredstvima za omekšavanje stolice, izbegavajte čepiće ili klizmu, održavajte analnu i perinealnu higijenu a možete uzeti lek protiv bolova, uz obaveštavanje o njegovom uticaju na dojenje. Ukoliko bol traje duže i jači je, obavezno se javite lekaru.

PODELITE OVO I SA DRUGIM MAJKAMA :* HVALA

OBAVEZNO PROČITAJTE I TEKST BOLOVI POSLE PORODJAJA !

Bolovi posle porođaja

- Advertisement -

Komentara
Loading...