VAŽNO ! Hrana koju ne bi trebalo davati prehlađenoj deci

0

Za razliku od odraslih, deca nemaju izgrađen imunitet, te se zato godišnje više puta razbole. Prehlade izazivaju više virusa, a vaš mališan moraće da stekne imunitet prema svakom od njih pojedinačno. Drugim rečima, dok ne dođe do zrelijeg doba, vaše dete biće izloženo mnogim virusima prehlade koji vladaju u okruženju.

I dok roditeljima može biti vrlo mučno da često svoje voljeno dete gledaju kako se bori s prehladama, budite uvereni da njihova mala tela rade tačno ono što treba da rade kako bi iskorenili “kvar”.

Da bi pomogli svom detetu sa groznicom, roditelji treba da se trude da dete ne dehidrira, da se hrani zdravo, a od pomoći mogu biti i određeni lekovi za decu koje će prepisati vaš pedijatar.

Tokom groznice, dete će imati brže otkucaje srca, a isto tako će i brže disati, budući da na taj način telo pokušava da smanji temperaturu uzrokovanu groznicom. Simptomi groznice mogu biti i:

Dete će biti vruće na dodir
Znojenje i lepljivost
Drhtavica
Cvokotanje zubima
Crvenilo u licu

Inače, prehlade ne traju dugo, obično jedan ili dva dana. Sve duže od toga može ukazivati da je nešto ozbiljnije u pitanju i trebalo bi da se obratite vašem pedijatru ako:

Vaše dete ima manje od tri meseca, a ima temperaturu veću od 38 stepeni.
Vaše dete ima između tri i šest meseci i ima temperaturu veću od 39 stepeni.
Vaše dete ima više od šest meseci, stalno je pospano, loše izgleda i zabrinutiste da nešto nije u redu.
Hrana koju bi trebalo da izbegavate tokom prehlade
Verovatno već dobro znate izreku “snaga ulazi na usta”, te je tokom prehlade izuzetno važno detetu obezbediti dovoljan unos vitamina i oligoelemenata kroz ishranu.

Međutim, pre nego što otvorite frižider, imajte na umu da je neka hrana bolja od druge u pružanju hranljivih materija i da ima one koja može učiniti više štete nego koristi kada je vaše dete u već oslabljenom stanju.

Pogledajte spisak namirnica koje bi trebalo da izbegavate tokom groznice, jer mogu ometati oporavak vašeg deteta:

Zaslađena pića i kofein

- Oglasi -

Tokom prehlade, vrlo je važno da mališani ne dehidriraju. Iz tog razloga, potrebno im je davati puno tečnosti, a u tom slučaju najbolji izbor je voda. Izbegavajte slatke napitke jer su studije pokazale da visok unos šećera može biti poguban za imuni sistem, pa čak može izazvati i prehladu.

Studije su takođe pokazale da kofeinska pića mogu pogoršati groznicu i povećati temperaturu.

Hrana bogata mastima

U poređenju sa ugljenim hidratima i proteinima, hrana bogata mastima teža je za varenje kada smo bolesni, tako da je bolje izbegavati je. Ukoliko želite, a sigurno je da želite, da se vaš mališan što pre oporavi nemojte mu davati hamburgere i ostalu brzu hranu, jer ona može izazvati dodatne tegobe kao što su bolovi u stomaku.

Umesto toga, birajte supice, čorbice i ostalu laganu hranu koja se lako vari. U zavisnosti od bolesti, dete možda neće ni imati apetit, pa zato sačekajte bar nekoliko dana pre nego što mu ponudite nešto jaču hranu.

Ljuta i začinjena hrana

Zaljućena hrana može iziritirati organe kao i da poremeti rad creva, pa bi je tokom prehlade trebalo izbegavati. Iako su studije pokazale da je začinjena hrana dobra kod otpušavanja nosića, definitivno je treba izbegavati tokom groznice. Umesto toga, birajte laganu hranu koja će biti nežnija prema osetljivom želucu.

Mlečni proizvodi

Postoji ustaljeno verovanje da bi mlečne proizvode trebalo izbegavati dok je dete prehlađeno zbog povećane proizvodnje sluzi, koja će još više preopteretiti dete. Međutim, najnovije studije pokazuju da to ne mora uvek da bude slučaj.

izvor. yumama.com

Izlečite prehladu kod dece: Čim počnu da slinave stavite im jednu kap ovog eliksira u nos! (RECEPT)

- Advertisement -

Komentara
Loading...