VAŽNO !! Kada se opredeliti za epiduralnu anesteziju?

0

Mnoge trudnice, svesne neželjenih posledica carskog reza po sebe i bebu, u strahu od porođajnog bola traže da se porođaj obavi u epiduralnoj anesteziji.

Ova metoda podrazumeva davanje anestetika u epiduralni prostor, uzanu zonu uzmeđu dve ovojnice kičmene moždine, injekcijom u međupršljenski prostor na donjem delu leđa. Posle toga, trudnica ne oseća porođajne bolove, ali da bi se porodila – ona mora aktivno da učestvuje u fazi ekspulzije (izbacivanja) ploda, snažnim napinjanjem.

Bebo, možemo mi ovo i bez epidurala

Zato se u fazi napona anestezija značajno smanjuje. Iako porođaj u epiduralnoj anesteziji, datoj od strane iskusnog anesteziologa, može da prođe „glatko“ – što je češće slučaj kod žena koje su već rađale, praksa je pokazala da se anestezirane trudnice – naročito prvorotke, ne osećajući prirodnu snagu napona, slabije napinju, pa se beba rađa zamorena, često tek uz pomoć akušerskih intervencija, i zahteva urgentnu pomoć neonatološkog tima. Ako njena patnja nije dugo trajala, ova pomoć, pružena još u porođajnoj sali, obično je dovoljna da sa bebom bude sve u redu. I statistika je pokazala značajno nižu ocenu bebe u prvom minutu nakon porođaja u epiduralu u odnosu na porođaj bez anestezije, dok u petom minutu posle porođaja nije bilo razlike.

PRIČA JEDNE MAME : Ovo je moja priča o epiduralu !!

Komentara
Loading...