VAŽNO : Kada su ženi najplodniji dani

Zadnjih dana ovo mi je najčešće pitanje vas žena , tako da idemo da razjasnimo konačno kako i šta 😉

plodni-dani

Plodni dani predstaljaju period u menstrualnom ciklusu žene kada je verovatnoća začeća najveća. Tokom ciklusa jajnik oslobadja jajnu ćeliju koja je spremna za oplodjenje i taj proces se naziva ovulacija. Da bi odredili kada su plodni dani potrebno je da bliže pogledamo ženski menstrualni ciklus.

Duzina perioda pre ovulacije a samim tim i dužina ciklusa jako varira. Međutim period posle ovulacije je skoro uvek iste duzine: nekim ženama traje 12, nekim 16 ali je prosek 14 dana. Uzimajući u obzir da oslobodjena jajna ćelija zivi od 12 do 24 časa i da spermatozoidi mogu da prezive unutar žene do 5 dana (u proseku 3)- najplodniji period je oko 5 dana pre ovulacije i 1 do 2 dana posle ovulacije tj pošto se ovulacija odigrava oko 14 dana pre menstruacije- najplodniji period je od devetnaestog dana pre sledeće menstruacije pa do sve do desetog dana pre menstruacije.

Ukoliko želite sa tačnošću da odredite da li dolazi do ovulacije i kada, potrebno je uradite folikulometriju. To je serija ultrazvučnih pregleda u različitim fazama ciklusa, kojima je moguće odrediti da li i koliko folikula rastu, da li je i kada doslo do ovulacije kako bi se preciznije fokusirali ka postizanju trudnoće.

Parovi koji prate menstrualni ciklus i izbegavaju plodne dane kao jedinu vrstu kontracepcije često pogresno misle da period traje tačno 28 dana i da ovulacija nastupa tačno 14 dana od početka menstruacije. Takav stav često dovodi do neželjene trudnoće.

PODELITE OVO I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

Komentara
Loading...