VAŽNO :Koje promene na koži lica i tela brinu trudnice?

Saznajte sve o ovome
koža u trudnoći
1. Akne

Čišćenje sapunom više od dva puta dnevno može isušiti kožu

 Savet: Redovno čistite lice. Počnite sa običnim sapunom za lice. Upotrebljavajte sapun bez dodatnih parfema da biste izbegli mogućnost pojave mučnine. Pridržavajte se ovog uputstva svakog jutra i svake večeri. Ali ne preterujte! Čišćenje sapunom više od dva puta dnevno može isušiti kožu.

Zatim nanesite preparat za sužavanje pora, ali pripazite, jer postoje medicinski preparati za sužavanje pora koji nisu preporučljivi za trudnice. Na kraju nanesite hidrantnu kremu.

2. Tamne mrlje (melasma)

Melasma je veoma česta promena na koži. Najčešće se javlja kod trudnica pa je nazivaju i „maska trudnoće“. Manifestuje se u vidu tamnih mrlja najčešće u predelu jagodica, nosa, gornje usne i čela. Nastaje kada estrogen i progesteron proizvode višak melanina, kao u slučaju kad je koža previše izložena suncu.

Savet: Zaštite kožu kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15, bez obzira koje je godišnje doba u pitanju

Crna linija

Kod većine žena postoji bleda bela linija koja se proteže od pupka do sredine pubične kosti. Ova linija jedva je vidljiva pre trudnoće, dok se u trudnoći dešava da potamni tokom drugog trimestra.

Savet: Nema potrebe da primenjujete bilo kakve tretmane, jer ova linija izbledi vrlo brzo nakon porođaja.

4. Trudnički sjaj

Blago rumenilo i sjaj na licu rezultat je pojačane cirkulacije. Tokom trudnoće Vaše telo proizvodi 50 odsto više krvi, što naravno povećava cirkulaciju kroz mrežu kapilara i čini Vaše lice svetlijim. Pored toga, telo proizvodi i veći broj hormona koji pojačavaju rad lojnih žlezda, usled čega se lice presijava.

Savet: Ukoliko Vam je lice previše masno jedino što možete da uradite jeste da počnete da koristite preparat za uklanjanje viška masnoće sa lica. Na tržištu se sada nalazi veliki broj blagih preparata na biljnoj bazi.

5. Pucanje kapilara

Tokom trudnoće cirkulacija krvi je pojačana i pri većem pritisku može doći do blagog pucanja kapilara. Najčešeće se javlja u predelu lica i vrata u vidu paukove mreže.

Savet: Tragovi pucanja kapilara vrlo brzo izblede. Povećajte unos vitamina C i izbegavajte nagle temperaturne promene.

6. Suva i osetljiva koža abdomena

Svrab zbog suve kože se uglavnom javlja na sredini stomaka, kukovima i u donjem delu leđa

Obavezno se obratite lekaru ukoliko u trećem trimestru pored svraba osetite i mučninu, gubitak apetita i nesvesticu, jer ovi simptomi mogu ukazivati na pojavu holestaze, poremećaja u radu jetre pri lučenju previše žuči. Holestaza se javlja kod jedne od 50 trudnica i nestaje nakon porođaja.

Savet: Suva i osetljiva koža zahteva svakodnevnu upotrebu hidrantne kreme. Pokušajte i sa kremama protiv svraba koje sadrže cink. Holestaza se leči terapijom koju određuje lekar.

7. Pruritične urtikarijske papule i plakovi (PUPP)

Svrab koji se javlja osim na stomaku i na rukama i nogama, praćen crvenilom i mnoštvom sitnih bubuljica može biti posledica poremećaja koji se naziva pruritične urtikarijske papule i plakovi (PUPP). Javlja se kod jedne od 150 trudnica tokom drugog ili trećeg trimestra i nestaje nakon porođaja.

Savet: Simptome PUPP-a možete ublažiti kupkama i mlekom za telu na bazi ovsenih pahuljica.

8. Mladeži i pege

Pojačan rad hormona može izazvati pojavu novih mladeža i pega, dok ožiljci i bradavice mogu postati tamniji.

Savet: Posetite lekara ako primetite uvećanje mladeža.

izvor:bebac.com

PODELITE OVAJ TEKST I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

PROČITAJTE JOŠ I OVO

Saznajte koliko kilograma relano morate dobiti dok gajite novi život u sebi

Olakšajte bol u karlici i preponama u trećem tromesečju

TREBA ZNATI : Predrasude o drugom stanju

Recite STOP laku za nokte tokom trudnoće

Komentara
Loading...