VAŽNO : Koliko je važan vitamin C u trudnoći ?

U trudnoći se potreba za vitaminom C povećavaju za oko 10 mg/dan i smatra se da se dnevne potrebe od 85 mg vitamina C u trudnoći mogu postići unosom od pet porcija voća i povrća.

vitamin c u trudnoći

Rezultati nekoliko studija ukazuju na vezu između niske koncentracije vitamina C u krvi i rizika za pojavu preenklampsije. Koristi od suplementacije vitaminom C mogu imati trudnice pušači, kao i trudnice koja nose više od jednog ploda, kao i trudnice kod kojih postoji nedovoljna zastupljenosti voća i povrća u ishrani.Bogati izvori vitamina C: plodovi citrusa, zeleno povrće, paradajz..

Zašto je trudnicama potreban vitamin C?

I vama i vašoj bebi je potreban svakodnevni unos vitamina C kako bi fibrozni kolagen ostao zdrav, a bitan je u očuvanju tetiva, kostiju, hrskavice i kože. Neka istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina C kod novorođenčadi može bitno naštetiti detetovom mentalnom razvoju.

Nedostatak vitamina C

Suva koža, sporo zarastanje rana i nastanak modrica, upala desni i izrazito lomljiva kosa prvi su pokazatelji nedostatka vitamina C u organizmu. Neka istraživanja dokazala su kako unošenjem vitamina C u organizam za vreme trudnoće putem raznih medikamenata možemo smanjiti mogućnost da vodenjak pre vremena pukne . S druge strane, povećavaju se šanse za prevremeni porodjaj. Veoma retko dolazi do skorbuta ( teškog nedostatka vitamina C) kod dece rođenih od majke koja je imala nedostatak vitamina C u trudnoći.
Ukoliko niste sigurni u količine i način uzimanja vitamina, posavetujte se sa svojim ginekologom.

Ovo je jako važno da zna svaka trudnica . Podelite dalje . Hvala :*

Komentara
Loading...