VAŽNO : Korisne stvari o trudnoći i porođaju

0

Šta je porođaj, koliko traje i zašto osećamo napone? Ovde ćete pročitati par stvari koje svaka trudnica treba da zna. Ako imate prave informacije i sam porođaj će proći lakše i vi ćete biti smirenije i spremne na saradnju.


Porođaj je izbacivanje ploda i njegovog posletka (adneksa ploda-ovojci i posteljica) posle 28 nedelje. Pre toga se smatra pobačajem.

 

Partus praematurus (prevremeni porođaj): 28-39 nedelje
Partus maturus: 39-40 nedelje
Partus serotinus (prenesena trudnoća): >40 nedelje

Porođaj se deli u 4 doba:

1. Doba širenja
2. Doba rađanja, istiskivanja
3. Doba rađanja posteljice
4. Doba skupljanja materice

Kako određujemo termin porođaja?
Možemo na više načina a za vas najjednostavniji način je Naegelovom formulom: Prvom danu poslednje menstruacije dodaje se 7 dana i odbija 3 meseca, +/- 12 dana.
Ako je poznat datum oplodnog koitusa: +266 dana, +/- 10 dana.

Koliko puta treba trudnicu da pregleda ginekolog?

0-7 meseca: 1 put mesečno
7-9 mesec: 2 puta mesečno
od 9 meseca: 1 put nedeljno
Naravno najbolje je da vas svaki put, ako je to moguće, pregleda isti ginekolog…

Plod do 3. meseca trudnoće nazivamo embrionom, a kasnije fetusom. Dužina i težina ploda u pojedinim mesecima trudnoće iznosi:

I lunarni mesec: 1 cm, 1-2 gr
II lunarni mesec: 4 cm (2×2), nekoliko gr
III lunarni mesec: 9 cm (3×3), 30 gr
IV lunarni mesec: 16 cm (4×4), 80-100 gr
V lunarni mesec: 25 cm (5×5), 250 gr
VI lunarni mesec: 30 cm (6×5), 600-700 gr
VII lunarni mesec:35 cm (7×5), 1000-1200 gr
VIII lunarni mesec: 40 cm (8×5), 1600-1800 gr
IX lunarni mesec: 45 cm (9×5), 1800-2200 gr
X lunarni mesec: preko 48 cm, preko 2500 gr.
U periodu razvoja ploda najvažniji je period organogeneze od 8-12 nedelje trudnoće. Veličina ploda zavisi od dužine nošenja, razvoja i zrelosti, a takođe i od konstitucije roditelja, ishrane i života trudnice.

- Oglasi -

Što se tiče lekova koje treba da uzimamo u toku trudnoće, to su folna kiselina sa ili bez dodatkom vitamina B12, gvožđe, magnezijum i kalcijum.

Preparati gvožđa dvovalentni su bolji od trovalentnih. Antacidi, povrće, mlečni proizvodi i jaja smanjuju apsorpciju gvožđa, pa je zato bolje da ako npr. hoćete da pijete mleko da pustite da prođe malo vreme od uzimanja gvožđa. Tečni preparati gvožđa mogu (mada retko) da izazovo obojenost zuba. Neželjena dejstva su digestivne smetnje, opstipacija, crna stolica. Uzima se pre jela ili u toku jela, osim ako postoje digestivni problemi-onda posle jela. Neki preparati su sa dodatkom vitamina C jer vitamin C kao kiselina povećava kiselost u želucu i tako pomaže boljoj apsorpciji gvožđa. Magnezijum se daje zbog grčeva. Neki ginekolozi ga daju samo u prvoj polovini trudnoće (jer misle da deluje antagonisticki sa kalcijumom) a neki ga daju tokom cele trudnoće.

Indukcija porođaja
Indukovani porođaj je porođaj izazvan medikamentima.
Indikacije za indukovani porođaj su: prevremeno prsnuće podovih ovojaka, intrauterina infekcija, EPH gestoze, dijabetes majke, intrauterina smrt ploda, bolesti majke koje zahtevaju brzo završavanje porođaja (npr.maligna oboljenja, srčana oboljenja), programirani porođaj.

Indukcija porođaja se radi na dva načina, oksitocinom ili prostaglandinima. Oksitocin se daje intravenski, a Prostaglandini intravenski ili u vidu gela ili tablete u cervikalni kanal ili u vidu inekcije intracervikalno. U svakom slučaju treba pažljivo da se dozira količina leka da ne bi izazvali prejake kontrakcije materice, koje bi dovele do poremećaja cirkulacije između materice i posteljice (pati plod) ili neke druge komlikacije.

Bezbedna je metoda, naravno u rukama pravog stručnjaka kao i sve ostalo, radi se sada već rutinski i ako lekar vam to preporuči sigurno ima pravog razloga (samo se nadam da razlog nije to da hoće što pre da završi porođaj pa da ide kući, jer bi najverovatnije tada radio carski rez).

Sada je pitanje koliko je to opasno i stresno za bebu: opasno nije ako je beba spremna da dođe na svet (zrela beba a ne beba od 7 meseci-jer tada je relativno opasnije) a i ako se radi na pravom mestu i od pravog čoveka. Na nekim klinikama se redovno daje oksitocin kod svih trudnica u cilju ubrzavanja porođaja i to je dobro za majke, jer ne gube snagu i živce čekajuci satima i satima, bolje sarađuju (daju im i 10 mg bensedina pa su mirne, bez straha, a na neki način im se ublaži i bol) a i za bebe jer dođu lakše i brže na svet. Naravno stanje bebe se sve vreme prati kardiotokografom.

Kontrakcije materice (Trudovi)
To su nevoljne kontrakncije materice sa kojima počinje porođaj i koji se tokom porođajnog akta javljaju sa određenom snagom, trajanjem i učestaloscu sve dok se plod i njegovi sastavni delovi ne istisnu iz materične šupljine. Materični mišić i izvan kontrakcija poseduje izvestan tonus koji se naziva tonus mirovanja i koji predstavlja njegovu prirodnu napetost, odnosno zategnutost mišićnih vlakana i snopova koji grade mišićne slojeve materičnog zida. Tonus mirovanja je oko 4 mmHg. U toku porođajnih kontrakcija bazalni tonus materice znatno se povećava, čak i do 50 mmHg i označava intenzitet trudova.
Porođajne kontrakcije materice se javljaju pri kraju trudnoće, odnosno na početku porođaja mimo volje trudnice, i ona na njihovu pojavu, učestalost, jačinu i trajanje ne može da utiče.
Porođajne kontrakcije materice izazivaju u toku svog trajanja neprijatan osećaj grčenja materičnog mišića, na što mnoge porodilje reaguju kao na bol. Ove kontrakcije imaju za posledicu skraćivanje i dilataciju grlića materice. Kada se to desi završava se i prvo porođajno doba porođaja i započinje drugo, u kome se kroz potpuno proširene porođajne puteve iz materice istiskuje plod u spoljašnju sredinu.
Kontrakcije imaju svoj intenzitet, trajanje i učestalost. U pojedinim fazama porođaja vrednosti ovih kvaliteta se menjaju. U početku porođaja kontrakcije su retke, slabe i kratkotrajne. Javljaju se na pola sata do 20 minuta, traju 10-15 sekundi i porodilja ih oseća kao lako stezanje materice koje polazi od krsta a završava se napred prema simfizi. Sa napredovanjem porođaja kontrakcije su sve češće, sve su jače i sve duže traju.
Pred kraj doba širenja kontrakcije su veoma jakog intenziteta, traju 50-60 sekundi, a javljaju se na 2-3 minuta. U to vreme, odnosno pred samu pojavu napona, žena oseća najjače porođajne bolove. Posle toga, kad se jave naponi, intenzitet trudova popušta da bi se ponovo pojačao u momentu izlaska ploda.
Kliničko praćenje kontrakcija ima za cilj da ustanovi početak svake kontrakcije, njenu dužinu odnosno trajanje, jačinu i prestanak. U tom pogledu najgrublju orijentaciju, koja je u velikoj meri subjektivna, pruža palpacija materice preko trbušnog zida spolja. Pri tome kontrakcije materice se mogu zapaziti i osetiti stavljanjem volarnog dela šake na trbušni zid porodilje iznad materice. U momentu kada porodilja dobije kontrakciju, lekar ima osećaj tvrdine na trbušnom zidu porodilje. Taj osećaj trajaće sve dok traje kontrakcija i nestaće sa njenim iščezavanjem. Međutim danas se to ne koristi (jedino možete same to da radite da bi pratile kontrakcije i da odvraćate vašu pažnju od mogućih bolova) jer se koristi kardiotokograf, koji zajedno i istovremeno sa kontrakcijama materice registruje i učestalost i kvalitet srčanih tonova ploda.
Porođaj počinje sa prvom kontrakcijom. Uzrok se još tačno ne zna. Navode se mnoga mišljenja kao što su pritisak prednjačećeg dela ploda na donji segment i grlić materice, promena u ravnoteži placentarnih hormona, povećanje odnosno prelazak praga nadražaja materice na uterotonični hormon zadnjg režnja hipofize i dr.

Pripremne kontrakcije materice
Javljaju se nekoliko nedelja pre porođaja, nisu ritmične i obično su bezbolne. Ove kontrakcije učestvuju u formiranju donjeg segmenta materice.

Naponi
To je istovrameno stezanje muskulateure prdnjeg trbušnog zida, struja, karličnog dna i dijafragme. Napon se javlja pri kraju 1. porođajnog doba, usled silaženja i pritiska prednjačećeg dela ploda na zadnji zid vagine tj. debelo crevo, te žena ima osećaj napinjanja sličan onome pri defekaciji (zato se radi klizma). Napon ima za cilj da poveća intraabdominalni pritisak i potpomogne matericu u istiskivanju ploda, a u 3. porođajno doba i placente i ovojaka. Porodilja svojom voljom ne može da izazove niti da spreči pojavu napona, ali može da utiče na njihov intenzitet, tj. može da ih pojačava i oslabljuje. Napon zavisi od građe muskulature prednjeg trbušnog zida (pažnja na gojaznost, kile i mlitavost) i od veličine respiratornog kapaciteta porodilje.

Dr Avluela

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...