VAŽNO :Prevremeni porođaj – kako ga izbeći i šta ako se dogodi

0

Prevremeni porođaj pogađa jednu od 8 žena i podrazumeva rađanje deteta više od tri sedmice pre termina.

Iako većina prevremeno rođenih beba bude dobro, neke treba da ostanu na intenzivnoj nezi nekoliko sedmica ili, čak meseci. Postoje neki faktori koji utiču na povećanje rizika od prevremenog porođaja, mada postoji dosta slučajeva da su žene imale prevremeni porođaj iako nisu imale rizičnu trudnoću niti su povećavale rizik svojim ponašanjem.

Danas, srećom postoje opcije da odgodite prevremni porođaj, jer što duže beba bude se razvijala u vašem stomačiću – do termina manji je rizik da će imati problema posle porođaja.

Čime povećavate rizik?
Postoji mnogo različitih stvari, ali kao što smo istakli, čak i da ne postoje ovi rizici prevremeni porođaj se može dogoditi. Evo šta povećava rizik:

 • Pušenje (Kako pušenje u trudnoći utiče na bebu)Višak ili manjak kilograma pre trudnoće
  Loša briga u trudnoći
  Konzumacija alkohola ili, u najgorem slučaju, droga
  Bolesti poput visokog krvnog pritiska, preeklampsija, dijabetes, poremećaji sa zgrušavanjem krvi ili infekcije
  Ako se utvrdi da beba ima neke urođene mane
  Ako ste zatrudnili in vitro oplodnjom
  Ako nosite dvojke (ili više)
  Ako u porodici postoji istorija prevremenih porođaja
  Ako zatrudnite ubrzo nakon porođaja
  Ako imate problema sa zubima. (ako imate periodontalnu bolest veći je rizik od prevremenog porođaja)

Fibronektin test

Konsultujte se sa doktorom i ako je potrebno uradite fibronektin test. Reč je o testu koji može biti obavljen običnim pregledom – poput papa testa i proverava se uzorkom iz vagine. Analizira se prisustvo fetalnog fibronektina (fFN). Između 22. i 35. nedelje ne bi ga trebalo biti u vagini. Fibronektin je kao lepak koji drži bebu u materici. Do 22. nedelje trudnoće on bi trebao da se “osuši” i ne bi trebalo da je prisutan.

Ovaj test vam ne može sa sigurnoću otkriti da li će doći do prevremenog porođaja, ali može vam reći da neće.

Zašto je korisno? Pa, negativan rezultat pokazuje da je vrlo malo verovatno da će doći do prevremenog poroda u narednih par sedmica, pa nećete morati da idete na dalje pretrage (recimo za utvrđivanje eventualnih infekcija). Ako je pozitivan ni to ne mora da bude nešto strašno. Povećan je svakako rizik od prevremenog porođaja, ali do njega ne mora doći. Moguće je da ćete se sasvim normalno poroditi u terminu.

Bitno je da doktor proveri da li se vaš cerviks istanjuje. Ako nema promena na creviksu to je još jedan znak da ste sigurni.

- Oglasi -

Praćenje

Potrebno je da znate upozoravajuće znake za prevremeni porođaj. Brzo delovanje može mnogo da znači, jer, kao što smo napomenuli, moguće je odgoditi prevremeni porođaj.

Ako imate bolove u donjem delu leđa, koji ne prestaju ni kada promenite položaj niti kada se namestite udobno, pozovite doktora. Pored toga trebate paziti i na sledeće pojave:

Ako su kontrakcije redovne svakih 10 minuta ili češće
Ako imate grčeve u donjem delu stomaka, slične menstrualnim.
Ako neka tečnost curi iz vagine
Ako imate simptome gripe poput mučnine, povraćanja ili proliva
Ako vam je muka od bilo kakve tečnosti više od 8 sati.
Ako imate pojačan vaginalni iscedak
Ako imate blago krvarenje

Ponekad je teško razlikovati neke od ovih simptoma od običnih trudničkih problema (poput bolova u leđima), ali treba biti dodatno oprezan posebno u zadnjim mesecima.

Šta ako dođe do prevremenog porođaja?
Beba može da ima niz zdravstvenih problema, koji mogu biti fatalni. Ovo je posebno slučaj ako se porođaj zaista prerano dogodi. Naravno, poznato je da je bolje da beba što duže bude u stomačiću, do termina – bolje su joj šanse za zdravlje.

Ako se beba rodi prerano veći je rizik od problema sa disanjem i krvarenja u mozak. Pod rizikom mogu biti i nervni sistem, probavni trakt i drugi organi. Na žalost, ove bebice su vrlo osetljive na infekcije, mogu dobiti žuticu, pa čak imati problema i sa održavanjem normalne telesne temperature.

Mogu se kasnije javiti i bolesti pluća, problemi sa vidom i sluhom, cerebralna paraliza i problemi u razvoju.

Većina prevremnih beba se rodi u periodu između 34. i 37. sedmice i nemaju mnogo problema i obično se razviju i odrastu mormalno. Ali ako dobijete trudove pre 34. nedelje doktori će učiniti sve da vam produže porođaj na nekoliko dana. Bebi će biti davani kortikosteriodi da joj se pluća razviju brže, da se povećaju šanse za preživljavanje.
izvor./lifepressmagazin.com

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...