VAŽNO ! Šest grešaka koje bi mlade mame trebalo da izbegavaju

Ne postoji savršena majka, a sve što možete učiniti je da date sve od sebe. Pročitajte naše savete.

FOTO.pixabay.com

- Oglasi -

1. Sečenje noktiju dok je beba budna

Ovo je jedna od grešaka koju čine mnoge mame. Naime, mnogo je lakše i sigurnije bebi seći nokte prilikom spavanja. Beba je mirna dok spava pa joj je stoga mnogo lakše odseći nokte, a i ne postoji rizik od povreda.

2. Forsiranje brzog oporavka

Mnoge bi žene želele oporaviti odmah nakon porođaja, što je nemoguće. Naime, porođaj je prilično komplikovan proces i potrebno je neko vreme da biste se od njega oporavili. Ne možete se odmah vratiti na noge i obavljanju svojih uobičajenih dužnosti. Dajte sebi neko vreme kako biste se oporavili i kako bi vaše telo ozdravilo. Ne brinite, s vremenom će se sve ponovno vratiti u normalu.

3. Zanemarivanje partnera

Ponekad nove mame nesvesno isključuju svoje partnere, odnosno očeve kad dođe mala beba. Imajte na umu da bi oba roditelja jednakom merom trebalo  da učestvuju u odgajanju deteta od malih nogu, stoga nemojte zanemarivati oca svog deteta i dajte mu priliku da i on bude deo novonastalog života. To je greška koju čine mnoge nove mame. Srećom, može se vrlo lako izbeći. Vi samo morate dopustiti partneru da bude uz vas i da vam pomaže u brizi oko bebe.

4. Sramota vas je da pitate

Nove mame često ne postavljaju dovoljno pitanja i to jednostavno zato jer se srame svog neznanja. Ipak, nemojte se stideti da pitate o svemu što ne znate a zanima vas. Nemojte se osećati neugodno i pitajte lekare i žene s iskustvom o svemu što vas zanima. Istina je da ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori. Zadatak lekara i pedijatara je da vas savetuju i informišu u vezi svega što vas zanima.

5. Podcenjivanje same sebe

Ženama koje tek postale majke često nedostaje samopouzdanje te se boje kako će se snaći u novoj ulozi. Istina je da je majčinstvo težak proces koji iziskuje mnogo truda i učenja, ali isto tako niko ne radi bolje svoj posao od brižne majke. Sasvim je normalno da ćete se u početku osećati pomalo nelagodno, ali s vremenom će sve postati lakše.

6. Bojite se da zatražite pomoć

Ako se odlučite za dojenje, velike su šanse da ćete se suočiti s određenim nedoumicama. Ne brinite zbog toga, većina novih mami susreće se s tim problemima i ne morate se stideti toga. Dakle, ako vam zatreba, nemojte da se bojite da potražite pomoć i podršku.

Komentara
Loading...