VAŽNO -Situacije u kojima NE smete da DOJITE

0

Mnoge mame imaju mleka i mogu da doje bebu, ali to iz nekog razloga ne žele. S druge strane, postoje žene koje žarko žele da doje, ali im se to ne preporučuje. Evo o kojim je problemima reč, te kako (i da li se) njih rešiti.

Prepune dojke

Prepunjenost dojki nije isto što i njihova napetost. Dojka može da bude teška, topla i puna, ali to je sasvim normalna pojava. Međutim, kada je proizvodnja mleka velika, a potrošnja mala, dolazi do prepunjenosti dojke i začepljenja mlečnih kanala.

Simptomi: Tvrde, ravne ili uvučene bradavice, dojka je uvećana, a koža zategnuta i sjajna. Areola je vruća i osetljiva, a beba ne može da uhvati bradavicu.

Rešenje: Obe dojke treba često i potpuno isprazniti, a između dva podoja na njih treba stavljati hladne obloge. Potrebno je, pre podoja, izmlazati višak mleka i omekšati dojku. Bebu treba postaviti u pravilan položaj na dojci i proveriti da li pravilno guta. Po završetku podoja, ponovo staviti hladne obloge.

Bolne (ispucale) bradavice

U prvim danima nakon porođaja, javlja se blagi bol u bradavicama, jer još uvek nisu “razrađene”. Međutim, ako dođe do njihovog oštećenja, pa one postanu bolne i/ili ispucale, to je siguran znak da nešto nije u redu.

Simptomi: Bradavica je bolna na dodir, na njoj se javljaju ragade, a u težim slučajevima javlja se i krvarenje.

- Oglasi -

Rešenje: Pre podoja treba stavljati tople obloge i naravno započeti podoj sa dojkom koja manje boli i koja je manje otekla. Treba voditi računa da se ravnomerno izmlaza mleko iz obe dojke. Normalno je da uvek ima više mleka u jednoj nego u drugoj, pa odojčetu treba dati da sisa tu puniju. Ukoliko oštećeno mesto jako boli i krvari, tu dojku treba nekoliko dana poštedeti od podoja. Za to vreme, redovno izmlazati mleko u šoljicu, pa ga kašičicom davati odojčetu.

Mastitis

Mastitis je upala mlečnih žlezda koja se manifestuje lokalnim i opštim simptomima.

Simptomi: Crvena i bolna dojka, povišena telesna temperatura, malaksalost, glavobolja i ubrzan puls. Ako primetite neke od ovih znakova, najvažnije je da ne prekidate sa dojenjem!

Rešenje: Majka treba da odmara i po potrebi uzima antibiotike ili analgetike. Ukoliko se posle 24 sata stanje ne popravi, obratite se lekaru.

Autor: Life Content, M.K.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...