VAŽNO !! Šta je TORCH test?

0 757

TORCH je test krvi na navedene grupe bolesti :

TORCH test
1.  T oxoplazmoza
2.  O stale infekcije – sifilis, hepatitis B, varicella zoster
3.  R ubella – virus koji izaziva bolest sličnu rubeoli (German measles)
4.  C ytomegalovirus ili CMV
5.  H erpes simplex virus – uzročnik genitalnog herpesa.
Kao što se vidi, ime je nastalo od prvih slova grupa datih zaraznih bolesti, koje su uglavnom bezazlene za ostale ljude.

Šta rezutati testa označavaju?
TORCH testom se meri prisutnost antitela na svaku infekciju iz TORCH panela. Antitela su posebni proteini koji učestvuju u zaštiti organizma od infekcija. Za svaku specifičnu infekciju organizam stvara specifična antitela. Kad je infekcija u punom jeku, antitela su brojna.
Može se desiti  da organizam  još nije stigao da proizvede dovoljnu količinu antitela ako se krv za analizu uzima u kratkom roku nakon izlaganja uzročniku bolesti. Isto tako antitela mogu biti povišena i zbog davno prebolele bolesti ili vakcinisanja. Zato se test kod žena ponavlja 10-20 dana nakon prvog testa i prati se da li je došlo do rasta broja antitela. U slučaju da je broj porastao, to obično znači da je došlo do nove infekcije. Ako je uzrok antitela u krvi stara infekcija, njihov broj neće rasti.

Negativan rezultat znači da osoba nije trenutno zaražena novom infekcijom. Pozitivni nalaz IgG antitela obično označava staru infekciju. Kad su pronađena IgM antitela, slučaj je malo komplikovaniji jer su mogući i lažno pozitivni i lažno negativni rezultati. Svaki pozitivni rezultat potrebno je potvrditi dodatnim specifičnim testiranjem pre nego se postavi tačna dijagnoza.Dobro je znati da svaka infekcija trudnice neće dovesti do infekcije ploda. To zavisi od niza faktora od strane majke, uzročnika i ploda.

Zašto je TORCH test važan za trudnoću?
Preporuke savremene medicine podrazumevaju planiranje trudnoće kako bi se doprinelo rađanju živog i zdravog potomstva. Trudnoća predstavlja posebno i jedinstveno stanje  u životu svake žene, period u kome kontroliše zdravstveno stanje mnogo češće kako bi se sprečili rizici po zdravlje nje same ali i njene bebe. Grupa bolesti sa TORCH panela, bezazlena za ostale ljude, može se preneti putem krvotoka na plod bilo kada u toku devet meseci, ali je veoma opasna ako se trudnica zarazi u prvih pet meseci trudnoće. Sve ove bolesti imaju slične simptome, većina je virusnog porekla, ređe bakterijskog.

Klinička slika infekcije kod trudnice
Kod trudnice infekcija:
– može proteći sa jasnim kliničkim znacima bolesti,
– sa nespecifičnim znacima bolesti (umor, temperatura, slab apetit, uvećane limfne žlezde…) i
– asimptomatski (bez simptoma) ali ako mikroorganizam uđe u krvotok, uvek može proći kroz placentu.

Klinička slika infekcije kod novorođenčeta
Klinička slika kod novorođenčeta koje je u toku trudnoće imalo neku infekciju zavisi od trimestra trudnoće u kome se infekcija odigrala:
– u prvom trimestru najteža su oštećenja ploda. Međutim, ni u ovom periodu nisu svi organi pojednako zahvaćeni infekcijom. Najviše su zahvaćeni oni koji se u momentu infekcije najintenzivnije razvijaju. Uz to, infekcija ploda u ovo vreme može uzrokovati kongenitalne (urođene) mane
– u drugom trimestru trudnoće dete može da se rodi sa znacima preležane bolesti, sa posledicama ili bez njih, ili sa znacima infekcije koja još traje, a rizik je manji nego u prvom trimestru.
– u trećem trimestru trudnoće su često asimptomatske, a ako se jave simptomi bolesti, obično liče na infekcije nastale posle rođenja.
Infekcija ploda u drugom i trećem trimestru NE daje kongenitalne anomalije. Kod većine TORCH infekcija danas lekovi mnogo ne pomažu.

Kada treba raditi TORCH test?
Ovaj test treba uraditi u vremenu kada se planira trudnoća, kako bi buduća trudnica znala koja antitela ima u krvi, kako bi preduzela mere zaštite od bolesti čija antitela nema.
Test se može uraditi na lični zahtev i na uput lekara ginekologa.

Kako se zštititi od TORCH infekcija?
– sprečiti infekciju majke u trudnoći
– sve majke treba ispitati o bolestima preležanim u detinjstvu i u prethodnim trudnoćama. Posebno su važni podaci o preležanoj Rubelli ,CMV infekciji i Toxoplazmozi.
– trudnice treba savetovati da održavaju dobru ličnu higijenu, da izbegavaju kontakt sa životinjama, ako  jedu meso, mleko, mesne i mlečne proizvode da oni budu termički dobro obrađeni i da dobro peru voće i povrće.
– kada porodilja ima genitalni Herpes, potrebno je porođaj obaviti carskim rezom pre pucanja vodenjaka. Na taj način će se izbeći infekcija ploda do koje bi došlo pri prolasku kroz inficiran porođajni kanale.
– kod infekcije majke u prvom trimestru trudnoće sa CMV, HIV i virusom Rubelle indikovan je prekid trudnoće.

Stručni saradnik: viša medicinska sestra Anđelka Kotević, šef službe „Halobeba“ 

izvor:aksa.rs

Pročitajte još i ovo

Najčešća pitanja o testovima za trudnoću

Testovi tokom trudnoće

Dabl i tipl test

Komentara
Loading...