VAŽNO ! Šta trudnice NE TREBA da jedu kada je vruće?

0

Trudnicama u predstojećem periodu namirnice poput voća i povrća su dragocen izvor vitamin, minerala ali i tečnosti koje organizam gubi putem znojenja. Organizam tokom vrućina traži laganu hranu, sa više vlakana, a manje masnoća i belančevina. Znači u ovom periodu izbegavajte so, suhomestane proizvode, pohovano, prženo i masno meso, kao i zaprženu i začinjenu hranu.

Mediteranska ishrana bi dobro došla budućim majkama jer pozitivno utiče na organizam. Ukoliko niste alergični, jedite morske plodove i ribu, salate prelivene sa malo maslinovog ulja i limuna. Maslinovo ulje sadrži omega 3 masne kiseline koje štite od upalnih procesa i dobre su za srce i krvne sudove.

Kada je reč o voću i povrću, trudnice treba da jedu što više kajsije, breskve, dinje, lubenice, paradajz, šargarepu, svežu papriku. Ove namirnice sadrže biljne pigmente koji poseduju antioksidativne osobine i podstiču pigmentaciju.

Ne zaboravite na mlečne proizvode koji će vam osigurati dovoljnu količinu kalcijuma i proteina. Možete da pijete i jedete jogurt, kiselo mleko i kefir koji sadrže enzime, vlakna, vitamine i minerale, kao i probiotske bakterije korisne za održavanje crevne flore, naročito u letnjim mesecima.

- Oglasi -

Ne zaboravite da je izuzetno važno unositi dovoljno tečnosti, odnosno vode. Zbog visokih spoljnih temperatura, više se znojimo dolazi do smanjenja vode u ćelijama i do osećaja žeđi. Inače kada je neko žedan već je došlo do delimične dehidratacije.

Preporučljivo je izbegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i ona bogata kofeinom jer mogu povećati dehidrataciju.

Tokom ovih meseci trudnice treba da povećaju unos vode i prirodnih sokova u organizam kako bi nadoknadile elektrolite koji se gube znojem. Dovoljan unos vode smanjuje urinarne infekcije i sprečava zatvor i dehidraciju tela koja u trudnoći može dovesti do ozbiljnih posledica.

Pre porođaja telo trudnice proizvodi hormon pitocin, koji je veoma sličan hormonu koji se luči kada je organizam dehidriran. Dehidraciju telo trudnice shvata kao prisustvo pitocina, pa može dovesti do kontrakcija. Zato je bitno da buduće mame piju dovoljno vode, pogotovo u trećem trimestru jer zbog pojačanih kontrakcija usled dehidracije može doći do prevremenog porođaja.

 

Foto freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...