VAŽNO ! Stvari Koje Ne Biste Smeli Da Radite Posle Carkog Reza !!

Oporavak obično traje šest nedelja, a tokom tog perioda žena treba da vodi računa, odnosno da izbega neke aktivnosti, a evo i koje.

Ne preporučuje se sedanje za volan bar šest nededlja nakon porođaja carskim rezom. Neki pokreti biće vam bolni i nekoliko meseci nakon porođaja.

Tokom šest nedelja posle carskog reza izbegavajte da podižete bilo šta teže od vašeg novorođenčeta, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućne poslove takođe pokušajte da izbegavate što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao

Ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti. “Nakon carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom jer je abdomen osetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo jesti i kretati se čim to možete kako bi creva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora

Izbegavajte da spavate na stomaku. Spavanjem na stomaku može se produžiti vreme zarastanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. Spavanje na leđima ili boku će vam svakako biti udobnije.

Izbegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje) ili javnom bazenu sve dok vam ožiljak ne zaraste i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Takođe, izbegavajte korišćenje tampona.

Izbegavajte seksualni odnos tokom šest nedelja posle porođaja. Seks pre toga može biti bolan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

Ukoliko dobijete temperaturu ili osećate bol koja ne prolazi, odnosno postaje sve jača, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije.

Polako ,za sve postoji vreme . Dajte vremena sebi i Vašem telu da se skroz oporavi . Čuvajte se ! Srećno ! 

foto.pexels.com

Komentara
Loading...