VAŽNO !! Treba li dojene bebe da piju vodu ?

Mnoge majke se nađu u čudu kada im lekari ili patronažne sestre savetuju da svojim bebicama ne daju vodu ukoliko ih doje. Saznajte da li je dojenim bebama potrebna voda i zašto je to tako.

dojenje-mama-beba-voda

Novopečene majke kada donesu kući svoje malo čedo su same po sebi dovoljno zbunjene i u većini slučajeva ne znaju šta ih je snašlo, a pored takvog stanja suočavaju se savetima majke, svekrve, drugarica i svih ostalih kojima savet uopšte ne traže i to moramo priznati nije ni malo jednostavno. Jedan od saveta koji ćete kao mlada majka sigurno dobiti jeste da se ne obazirete na savete lekara i date svojoj bebici vodu da ne bi dehidrirala.

- Oglasi -

Mi vam danas donosimo razloge zbog čega bi bez razmišljanja trebalo da se oglušite na ove savete.

Majčino ili zamensko mleko je sve što novorođenčetu treba. Iako će vas članovi porodice uveravati u suprotno treba da znate da stručnjaci iz oblasti medicine kažu da bebama dok ne počnu jesti krutu hranu nije potrebna niti jedna druga tečnost osim majčinog mleka ili zamenskog ukoliko majka nije sposobna iz bilo kojeg razloga da doji.

Majčino mleko će novorođenčetu obezbediti dovoljno tečnosti i hidratacije čak i za vreme toplih i sparnih dana, a jedini izuzetak bi trebalo da bude ukoliko je beba bolesna i ako gubi tečnost putem proliva ili povraćanja.

Voda može da naškodi bebi. Osim ako beba nije jako bolesna i nije joj neophodna dodatna hidratacija ako budete davali bebama vodu, čajeve i sokiće pored mleka postoji mogućnost da se u organizmu bebe jednostavno izgube sve hranjive materije koje je unela putem mleka. Ako dajete dodatnu tečnost bebi redovno to može rezultirati gubitkom kilograma, a može i smanjiti proizvodnju mleka u dojkama. Prevelike količine vode kod beba mogu izazvati i svojevrsno trovanje vodom kada elektroliti u bebinoj krvi postaju razređeni, a telesne funkcije postaju umanjene, što može dovesti do pada temperature i napadaja.

Sokići ne dolaze u obzir. Sokovi ne samo da će napuniti bebin stomačić i neće ostaviti prostora za mleko već šećeri koje oni sadrže mogu dovesti do grčeva u stomaku i proliva.

Kada početi davati vodu bebi?
Stručnjaci se slažu da sa davanjem dodatne tečnosti treba pričekati do uvođenja krute hrane u bebinu ishranu između 4 i 6 meseci bebine starosti, a i tada se posavetujte sa pedijatrom kolike količine vode su preporučljive za uzrast vaše bebe. Kad su u pitanju sokići, pričekajte sa uvođenjem dok beba ne napuni šest meseci starosti, a i tada bebi nemojte davati više od jednog decilitra soka dnevno. Da biste bili sigurni da kroz sok beba neće uneti previše šećera razblažite ga sa vodom u omeru 50:50 i izbegavajte davanje sokića pred spavanje ili tokom noći. U tom slučaju obavezno bebi ponudite dojku.

Još jednom da napomenemo da se prema poslednjim informacijama iz Svetske zdravstvene organizacije majkama preporučuje da svoje bebe doje najmanje godinu dana.

IZVOR .lifepressmagazin.com

PODELITE DALJE MNOGE MAJKE PRAVE GREŠKE !!

PROČITAJTE I OVO

 

Komentara
Loading...