VAŽNO :Uskoro mnogo oštrije kazne za vozače koji ne koriste dečija sedišta !!

0

U sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne 135 centimetara visine

kazne

Kazna za vozača koji vozi dete bez autosedišta u Srbiji uskoro će biti drastično povećana, i umesto sadašnjih 30.000 iznosiće do 120.000 dinara. Takođe, u sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

Ovo, naime, predviđaju izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u skorije vreme trebalo da se nađu pred ministrima u Vladi Srbije a zatim i pred poslanicima u Parlamentu.

„Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju da će kazne za nevoženje deteta u sedištu povećaju i da budu i do 120.000 dinara“, kaže direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da dete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu, nikako u krilu. I ova odredba biće promenjena, jer će u sedište morati sva deca do 135 centimetara, dok je u drugim zemljama ta odredba i do 150. Primera radi, dete od tri godine obično je visine 97 centimetara.

Prema sadašnjim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu a bez auto-sedišta, je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

- Oglasi -

Podsetimo, akcija besplatnog pregleda autosedišta pokazala je zabrinjavajuće podatke da dečija sedišta nisu pravilno pričvršćena.

U akciji je provereno 27 sedišta. Trećina pregledanih sedišta nije bila postavljena po uputstvima proizvođača, a čak dve trećine, iako su bila postavljena po uputstvima, nisu bila dovoljno pričvršćena. Ovo je rezultat kontrole koju su obavili stručnjaci Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje „Bezbednost nikada nije na odmoru“, koja je sprovedena tokom prethodnog leta.

U toku kontrole stručnjaci su naišli na nezanemarljiv broj automobila u kojima deca nisu bila vezana uopšte.

Za razliku od drugih evropskih zemalja i regiona, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji samo 32 odsto roditelja dece do tri godine koristi autosedište za svoje mališane, a čak 90 odsto njih nepravilno ga postavlja u automobil. Najveći razlog za to je neinformisanost o tome koliko su autosedišta važna za bezbednost dece u saobraćaju. Bezbednosna dečija auto-sedišta, upravo, smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata.

Petoro dece poginulo je na putevima u Srbiji od početka godine, a u poslednje tri godine dvostruko je povećan broj mališana koji su život izgubili kao putnici u vozilima.

izvor.: 021.rs

PODELITE DALJE HVALA !!

PROČITAJTE I OVO OBAVEZNO 

- Advertisement -

Komentara
Loading...