VAŽNO ZA SVAKU TRUDNICU :Gubitak apetita tokom trudnoće

Gubitak apetita je čest slučaj kod trudnih žena. To je prolazna faza koja nema uticaja na bebu a ni na trudnicu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U toku prva 3 meseca trudnoće mnoge žene imaju problema sa mučninama i povraćanjem. Četvrti, peti i šesti mesec su jako važni jer tokom ovog perioda fetus se razvija zahvaljujući majci. Gubitak apetita je nešto normalno i nema razloga za paniku.

Razlozi mučnina. Osećaj mučnine može dovesti do gadjenja na hranu i zbog toga nemate apetit. Povraćanje može dovesti do gubitka na težini. Takodje u trudnoći dolazi i do usporenog rada digestivnog trakta. To se dešava zbog pritiska materice na te organe. To dovodi do zatvora. Trudnoća dovodi i do raznih drugih problema, psihičkih, emotivnih, mentalnih, hormonskih. I zbog toga može doći do gubitka apetita.

Takodje do smanjenog apetita dolazi i zbog povećanog nivoa progesterona. Jer ovi hormoni usporavaju digestivni sistem. Usled smanjenja gvoždja može doći do zatvora. Kako beba raste, sve više pritiska stomak, što stvara osećaj neprijatnosti i zbog toga teško možete da jedete.

Kako pobediti ovaj problem? -Jesti što česce pomalo. -ne terati sebe da jedete ujutru dok traju mučnine -piti dosta vode, najmanje 8-10 časa dnevno -jesti što više svežeg zelenog povrća -izbegavati masna jela i hranu koja je teška za varenje. jesti manjih 5-7 obroka na dan, a ne 2 velika.

Gubitak težine i dehidratacija nastaju zbog smanjenog apetita, a to je opasno i za majku i za dete, zato trudnice treba da se pridržavaju dijete koja uključuje obavezno unošenje banana, pirinča i tosta. Ova hrana ima dovoljno potrebnih vitamina a neće da iritira stomak. Trudnice treba da izbegavaju začinjenu hranu.

Ako vam je ovaj tekst bio od koristi podelite i sa vašim prijateljima :* HVALA

Komentara
Loading...