VAŽNO : Zašto su noćna buđenja važna za razvoj deteta?

0

Većina roditelja s nestrpljenjem priželjkuje trenutak kada će njihova beba prespavati celu noć, a retko ko se zapita da li su i zbog čega noćna buđenja dobra za dete. A svakako imaju svoje dobre strane.

Sve ima svoje razloge, pa tako i bebino buđenje tokom noći. Naravno, kad beba sama odluči prespavati noć nema potrebe buditi je za hranjenje.

Ako je neophodno promeniti pelenu učinite to u polumraku, odnosno upalite svetlo u susednoj prostoriji kako bi dete ako se i probudi ubrzo nastavilo da spava.

Kako odrasli spavaju?

Spavanje beba bitno se razlikuje od načina na koji spavaju odrasli. Dok odrasli individualno pronalaze načine uspavljivanja, bebama je potrebna vaša pomoć. “Smirivanje misli” pred spavanje odraslima možda omogućava da lakše utonu u “non-REM” fazu sna, vreme kad je san dubok i miran. Um i telo se u ovoj fazi najviše odmaraju, disanje je plitko i redovno, a mišići opušteni. Nakon nešto više od sat vremena odrasli prelaze u “REM” fazu sna, kad je san plići, lakše se budimo.

Kada je najbolji trenutak za uspavljivanje bebe

Obe faze menjaju se tokom noći na svakih nekoliko sati. Iako vam se ponekad čini da ste celu noć sanjali, činjenica je da odrasla osoba koja spava osam sati, u proseku provodi šest sati spavajući mirnim snom, a samo dva sata aktivnim.

Kako bebe spavaju?

Bebama konstantno treba dojenje, ljuljanje i nošenje na rukama kako bi uspešno zaspale. Verovatno ste primetili kako kapci još uvek titraju iako su bebine oči sklopljene. Ruke i noge su opuštene, ali se povremeno trzaju. Nije neobično i da se beba veselo nasmeje u snu. Čak i kada vam se čini da je beba zaspala, kada je spustite u krevetić dešava se da se probudi. To ukazuje na to da je beba još uvek spavala vrlo laganim snom.

Pokušajte produžiti ritual uspavljivanja na dvadestetak minuta. Bebine grimase i trzaji će se postepeno smirivati i to ukazuje da beba sve čvršće spava. Vrlo male bebe nemaju faze čvrstog sna i to je razlog zašto se noću često bude.

Odrasli u toj fazi sna mogu otići u toalet, vratiti se u krevet i odmah nastaviti da spavaju. Tako i bebe; ako su gladne ili im treba promeniti pelenu one će se probuditi, a ako ih nahranite i presvučete u tišini i bez jakog svetla u protoriji ubrzo će nastaviti da spavaju. Upravo zato je dobro imati slabu noćnu lampu kraj kreveta koja će vam olakšati presvlačenje i hranjenje, a neće razbuditi bebu. Ako upalite svetlo u sobi kada se beba oglasi i počnete glasno pričati beba će se razbuditi i mnogo će teže zaspati.

OVO SU 5 NAJČEŠĆIH grešaka koje roditelji prave prilikom nege novorođenčeta

- Oglasi -

Zašto su noćna buđenja dobra za dete?

Potrebe beba u prvim mesecima života najveće su, a mogućnosti da iskomuniciraju šta im treba najmanje. Bebin organizam se razvija vrtoglavom brzinom. Želudac i probavni sistem su još slabo razvijeni. Majčino mleko se vrlo lako i brzo vari, pa dete često ima potrebu za hranjenjem. Ukoliko glad ne bi mogla probuditi dete tokom noći, to bi rezultiralo nazadovanjem u razvoju i gubljenjem na težini.

U periodu kada je beba prehlađena potrebna je dodatna pažnja. Pun nos otežava bebi disanje, a bebina koža je još uvek toliko tanka da organizam ne može sam regulisati toplinu – što može ugroziti bebu. Telo se ne može samo ugrejati ako mu je hladno i rashladiti znojenjem ako je vruće, već vi morate prilagođavati odeću i posteljinu uslovima u prostoriji u kojoj beba spava.

Istraživanja potvrđuju da je za detetovo zdravlje najbolji lagan san kako bi moglo buđenjem reagovati na preteće okolnosti. Štaviše, način na koji bebe spavaju smatra se “pametnijijm” od sna odraslog čoveka. Lagan san pomaže razvoju mozga jer se protok krvi do mozga u aktivnoj fazi sna skoro udvostručuje. Telo tada povećava proizvodnju nervnih proteina u mozgu. Mozak ovo vreme koristi za procesuiranje informacija koje je beba dobila dok je bila budna, skladištnje korisnih informacija i odbacivanje nebitnih.

Prevremeno rođene bebe provode bezmalo 90 odsto vremena u fazi laganog sna i time ubrzavaju razvoj mozga. Izbegavanjem dubokog sna bebe ujedno smanjuju opasnost od iznenadne dojenačke smrti (SIDS-a).

Od plačljivka do bebe koja mirno spava za samo osam dana

Kad prestaju noćna buđenja?

Jedno od pitanja na koje novopečeni roditelji najviše žele dobiti odgovor glasi: kada bebe počinju spavati celu noć? Univerzalan odgovor ne postoji. Najtačnije bi bilo reći: kada detetov mozak i probavni sistem budu dovoljno razvijeni.

U prva tri meseca bebe vrlo retko spavaju više od četiri sata “u cugu”, bez potrebe za hranjenjem. Međutim, ukupno spavaju između četrnaest i osamnaest sati dnevno – sve zavisi kada i kako je taj san raspoređen.

Između trećeg i šestog meseca broj noćnih buđenja smanjiće se na jedan ili dva; to je prvi važan korak ka detetovoj zrelosti koji će roditeljima doneti olakšanje.

Navike spavanja vaše bebe rezultat su njenog temperamenta, a ne vašeg načina uspavljivanja i pokušaja da otkrijete čarobni recept za duže spavanje tokom noći. Buđenje bebe u toku noći, učestalost i trajanje, ne zavise od vas, već od bebinih potreba.

izvor.index.hr

BEBIN RAZVOJ : Otkrivamo vam 5 magičnih iznenađenja ovog dela roditeljstva

- Advertisement -

Komentara
Loading...