Važnost ultrazvučnih pregleda u trudnoći

0

Ultrazvučni pregledi imaju veliki značaj za praćenje razvoja ploda tokom cele trudnoće.

 

Moderne 3D i 4D funkcije ultrazvučnih aparata omogućavaju da se plod, materica i posteljica vide veoma detaljno, što je umnogome unapredilo dijagnostiku.

3D prikaz daje trodimenzionalnu sliku koja veoma verno predstavlja izgled ploda, dok 4D ultrazvučni snimak omogućava da se prati i pokreti u realnom vremenu.

Pored posedovanja ultrazvučnog aparata nove generacije, klinike koje vrše ovu uslugu treba da obezbede i stručne kadrove koji će, najpre znati šta da gledaju i da u kratkom roku prepoznaju prave anomalije ili zdravstvene probleme.

Pročitajte još : Ultrazvuk 4D i uživanje u spokojnoj trudnoći

 

Ultrazvuk u prvom trimestru

Ultrazvučnim pregledom u prvom trimestru se utvrđuje postojanje materične trudnoće. Procenjuje se veličina žumančane kese, gestacijska starost ploda, veličina, srčana radnja i vitalnost.

Ukoliko je nalaz uredan očekuje se da će se razvoj ploda odvijati dobro. Prvi ultrazvuk se radi vaginalnom sondom, dok se kasnije koristi abdominalna. Već u prvom trimestru može da se pokaže izvesna sumnja u postojanje neke od hromozomskih anomalija.

Ukoliko se javi manje krvarenje u prva tri meseca trudnoće razlozi će takođe biti utvrđeni putem ultrazvuka. Između 10. i 14. nedelje trudnoće treba uraditi Dabl test kojim se proverava rizik od postojanja hromozomskih anomalija.

Tom prilikom se procenjuje morfologija mozga, srca, bubrega i creva, kao i kvalitet posteljice. Ukoliko Dabl test ukaže na postojanje rizika (vratna brazda, postojanje nosne kosti, ugao lica, protok kroz dictus venozus), pacijentkinja se upućuje na amniocintezu.

 

Ultrazvuk u drugom trimestru

Oko 16. nedelje treba da se radi prvi ultrazvučni pregled u drugom trimestru kada se posmatra anatomija organa ploda koji su već skoro u potpunosti razvijeni.

U proceni eventualnih abnormalnosti se koriste ultrazvučni markeri, koji daju mogućnost za preciznu procenu svih organa. Svako kašnjenje u razvoju ploda može da ukaže na postojanje hromozomske anomalije.

- Oglasi -

U drugom trimestru se posebna pažnja poklanja krvnoj cirkulaciji u posteljici jer ona igra veoma važnu ulogu u razvoju ploda. U tu svrhu se koristi kolor dopler opcija na ultrazvučnom aparatu, koja može da ukaže na postojanje otpora pri proticanju krvi.

 

Oko 20-te gestacijske nedelje je najčešće moguće utvrditi pol ploda, ali to nekada nije moguće zbog položaja koji zauzima u stomaku u trenutku pregleda.

Ekspertski ultrazvuk se izvodi oko 22. nedelje i vrlo je bitan jer se radi detaljna procena razvoja organa ploda, protoka krvi kroz matericu i pupčanu vrpcu. Tokom ovog pregleda se uočavaju sve nepravilnosti u radu unutrašnjih organa ploda i evidentiraju kašnjenja u razvoju.

 

Ultrazvuk u trećem trimestru

Treći detaljan ultrazvučni pregled se obavlja oko 32. gestacijske nedelje na kome se ponovo proverava razvoj organa ploda, tonus, disanje, srčana radnja i njegov položaj u materici.

Proverava se i starost posteljice, količina plodove vode, prokrvljenost i protok kroz pupčanu vrpcu. Poslednje četiri nedelje placenta polako slabi svoje kapacitete i zato se posebno prati njeno stanje.

Na kraju pregleda ginekolog obično konstantuje da li beba prednjači glavicom ili karlicom, na osnovu čega se može očekivati i opredeljenje za prirodni porođaj ili carski rez.

Tom prilikom se procenjuju i karakteristike unutrašnjeg materičnog ušća.

Ukoliko postoji potreba u trećem trimestru se radi veći broj ultrazvučnih pregleda, najčešće na dve nedelje.

Pročitajte još : Najtačniji pregled vašeg organizma preko 3D i 4D ultrazvuka i kolor doplera

Poliklinika Dr Rončević pruža uslugu specijalističkog ginekološkog pregleda sa ultrazvukom u toku trudnoće na novim ultrazvučnim aparatima sa integrisanim svim potrebnim funkcijama za 3D i 4D pregled.

Odličan tim ginekologa – akušera sa višegodišnjim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici i praćenju trudnoća posvećeno obavlja svaki pregled.

Za dodatne informacije i zakazivanje pozovite telefon: +381 63 384 940.

- Advertisement -

Komentara
Loading...