Već 100 godina sinovima dajemo ovo ime. Da li znate šta znači?

Svake godine se popularna imena koja dajemo deci smenjuju, međutim, jedno je već godinama u samom vrhu. A to je Dušan!

 

Na osnovu statističkih podataka iz Gradske uprave grada Beograda, sajt znacenje-imena.com napravio je osvrt na imena u Beogradu, a baš u tom tekstu smo otkrili zanimljiv detalj. A to je, da je Dušan jedino srpsko muško ime koje je konstantno u poslednjih 100 godina bilo uvek među prvih 10 omiljenih imena.

IME KOJE IZABERETE VAŠOJ BEBI MNOGO GOVORI I O VAMA

Reč je o starom srpskom imenu, za koje niko ne može sa sigurnošću da kaže od kada se koristi, ali se pretpostavlja da je prvi poznati čovek koji je nosio ovo ime bio srpski car Dušan Silni.

- Oglasi -

Nekada je to ime bilo rezervisano samo za pripadnike vlastele. A narod kao narod, uvek želi ono što je rezervisano za vlastelu, pa su i “obični ljudi” krišom počeli sinovima da daju ovo ime.

Šta kažu trudnice : Kako biste opisale osećaj kad beba u stomaku počne da štuca, šutira, gura… ?

A samo značenje je u suštini veoma direktno. “Izvodi poreklo od osnove istog korena koji je u imenicama “duh” i “duša” ili od naziva praznika Duhovi. Sinonim je dobrote i lepote. U prošlosti je izražavalo roditeljsku želju i interes da dete dugo živi. Jedan od prvih, a možda i prvi nosilac imena bio je car Dušan iz loze Nemanjića za koga se smatra da mu je pravo ime bilo Dušana, koje je još za vreme njegove vladavine skraćeno kao što se to činilo i sa drugim imenima.

U narodnoj tradiciji dugo je važilo za vladarsko ime pa se u prošlosti izbegavalo njegovo davanje obicnim ljudima. Od ovog imena izvedena su imena Duja, Dujo, Dula, Dule, Dulin, Duša, Dušana, Dušanka, Dušica, Duška i Duško. Ovo ime se nalazi među prvih 20 imena na listi najčešće davanih imena dečacima rođenim posljednjih 15 godina u Srbiji.”, piše sajt znacenje-imena.com.

Detetu iz Niša za krštenje poklonili lutku koja je ŠOKIRALA SVE PRISUTNE

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)