VEOMA OPASNO ! Doktor Komarovski tvrdi: Brižni roditelji NIKADA neće pustiti svoje dete KASNO U KREVET

0

KADA DECA TREBA DA IDU NA SPAVANJE?

Problem je u tome što je sve teže i teže staviti decu u krevet u pravo vreme. Ona se praktično nikada ne rastaju sa pametnim telefonima, tabletima i računarima, očarana beskrajnim svetom zabave. Treperenje ovih uređaja šalje signal mozgu da nije vreme za spavanje, a dete je i dalje budno, umesto da zaspi i dobije snagu za sledeći dan.

Naučna istraživanja jasno pokazuju da deca koja kasno zaspe postaju razdražljiva i anksiozna, teško se koncentrišu na nešto, imaju poteškoće sa učenjem i postaju nervozna.

Spavanje je fiziološka potreba za bilo koju osobu. Za decu je san izuzetno koristan ali često cela porodica pati od lošeg sna dece.

To nije jedini razlog zašto je toliko važno da deca ide na spavanje na vreme. U detinjstvu, telo se brzo razvija. Ovo se odnosi ne samo na fizički, već i na psihološki rast. U prvim godinama života dete usvaja ogromnu količinu informacija i stiče nove veštine brzinom van domašaja odraslih. A to je posledica hormona rasta koji se stvara u telu 2-3 sata nakon što zaspi i deluje uglavnom noću.

Najbolje vreme za oslobađanje ovog hormona je ponoć. Stoga, ako dete krene u krevet kasnije od 21h, proizvodnja hormona se prekida u njegovom telu i smanjuje se vreme tokom kojeg hormon jednostavno nema vremena da izvrši svoju funkciju.

Ovo može dovesti do smanjenja fizičke aktivnosti deteta ili, obrnuto, do hiperaktivnosti, jer je psihološka stabilnost narušena. Takođe, kasno spavanje negativno utiče na razvoj detetove inteligencije. Stoga, rastući organizam mora da se odmara noću, a cela porodica mora to da čini zajedno sa detetom!

10 PRAVILA ZA PRAVILAN SAN DETETA

 1. Postavite prioritete
  Dete ne bi trebalo da spava po cenu nesanice mame i tate. Zlatni san za decu zdrav je i sladak san za sve članove porodice!
 2. Napravite pravilan rasporedu spavanja
  Obrazac spavanja u porodici formira se u zavisnosti od toga kada je pogodno spavati ne samo za dete, već i za celu porodicu. Uostalom, detetu je najviše potreban dobar san, ali i zdravi roditelji. Odredite zajedno kada se u vašoj porodici pale lampice i strogo sledite odluku koju ste doneli!
 3. Odlučite gde da spavate i sa kim
  Naravno, pitanje „Da li dete treba spavati sa roditeljima ili odvojeno?“ vrlo individualan. Ali najbolje od svega je da će dete spavati u svom krevetiću i po mogućnosti u svojoj sobi. I mama i tata će spavati pod istim pokrivačem. Kada mama i tata spavaju pod istim pokrivačem, to je garancija za sreću i dugoročno blagostanje svih članova porodice!
 4. Ne bojte se probuditi spavača
  Ako beba tokom dana spava duže vreme, a noću ne može zaspati, ne dopustite mu da spava tokom dana – probudite spavača!
 5. Optimizujte hranjenje
  Ako vaše dete bude pospano nakon jela, pobrinite se da sinoćnja hrana bude najzadovoljnija i gusta.
 6. Naporan dan
  Neka svaki dan vašeg deteta bude intenzivan i fizički i emocionalno, ali bez ekscesa, ali skladno.
 7. Razmislite o vazduhu u spavaćoj sobi
  Optimalna temperatura u prostoriji bi trebalo da bude 18-21°C, a vlažnost vazduha između 50-70%.
 8. Iskoristite mogućnosti kupanja
  Hladna kupka pre spavanja – šta može biti bolje!
 9. Priprema kreveta
  Glatki, gusti i čvrsti dušek, prirodna posteljina, a ako je vaše detemlađe od tri godine, onda možete i bez jastuka.
 10. Vodite računa o kvalitetnoj peleni
  Za najmanje je veoma važna kvalitetna pelena, na njoj ne treba štedeti!

Zdrav san deteta je garancija sreće i dobre mikroklime u celoj porodici!

“Bebu možemo naučiti da spava, ali prva tri meseca ne, jer tada mi moramo slušati bebu, mama treba doji na zahtev i tada nema mogućnosti za ikakvo treniranje spavanja. Nakon nekoliko meseci, savetujem roditeljima da su preko dana što više sa svojom bebom kako ona preko noći ne bi imala previše potrebe za fizičkom aktivnosti”, kaže Iva Brčić i naglašava da je svako dete individua i treba im se prilagoditi i pratiti njihov ritam i ne upoređivati s drugom decom.

Uslovi iz materice

Dr. Harvi Karp razvio je pet koraka koji oponašaju uslove iz materice i koji  olakšavaju uspavljivanje, i produžavaju spavanje: povijanje, ljuljuškanje, pozicija bok-stomak, beli šum (zvukovi maternice) i dojenje

“Beba je devet meseci bila u stomaku i naš spoljni svet joj je neobičan, prehladan, pretih i previše blještav. U maminom stomaku slušala je isključivo glasne zvukove 24 sata na dan, bilo joj je toplo i bila je stisnuta i stalno se ljuljuškala. Tih pet koraka vrlo je važno jer time bebi pružate uslove koje je imala u materici, i možete produžiti bebin san od jedan do tri sata”, kaže Iva Brčić i objašnjava da bebama smeta što ne mogu staviti palac u usta i što ih ne ljuljuškaju, nego ih  stave na ravnu površinu, na leđa i to izaziva plač.

Važno je naglasiti da bebu nikad ne smemo da stavljamo da spava na stomaku. Beba obavezno mora da spava na leđima.

 

 

Foto freepik.com
Komentara
Loading...