Verbalno zlostavljanje– stvari koje suprug ne bi smeo da vam kaže!

0

U braku smo skloni ka tome da često opravdavamo i stvari koje ne bi trebalo.

Pa tako, ako vam je vaš suprug u više navrata uputio reči koje se nisu činile u redu, možda ste pokušali da ih racionalizujete, objašnjavajući sami sebi da je imao loš dan ili da ste sve shvatili na pogrešan način. Međutim, da li ste zaista sigurni da niste meta verbalnog zlostavljanja?

- Oglasi -

Ova vrsta zlostavljanja je podmukla i obično počinje suptilno. Ne pomaže ni to što dolazi od strane osobe koju volite, jer to naročito prikriva ono što se dešava. Možda i niste svesni toga da vas suprug zlostavlja na ovakav način, ali štetne efekte njegovih reči sigurno osećate. U našoj galeriji vam navodimo stvari koje vam on nikad ne bi smeo reći.

NAZIVA VAS IDIOTOM (ILI DRUGIM POGRDNIM IMENIMA)

Zaista ne postoji dobar razlog niti izgovor za to da vas voljena osoba nazove nekim pogrdnim imenom. Bilo da vam kaže da ste idiot ili da upotrebi neki drugi pogrdan naziv, to je verbalno zlostavljanje. Nezavisno od toga da li su ove reči iskorišćene tokom svađe, ili pri svakodnevnom razgovoru, one predstavljaju znak toksične veze.

KORISTI VAS U SVOJIM ŠALAMA

Granica između zdrave šale i podrugljivosti je vrlo tanka. Vaš suprug bi mogao iskoristiti rečenice poput „haha tako si smotana, ali zato te ja volim“ ili „uvek se nešto žališ, kao neka baba“, što može na prvu loptu da deluje kao bezazlena šala. Međutim, imao on na umu šalu ili ne, ove reči su štetne i ne biste smeli da ih prihvatate klimajući glavom. U poređenju sa fizičkim zlostavljanjem, ovo bi bili -mali šamari, „gotovo zanemarljivi“.

KRITIKUJE VAS

Nije lako prihvatiti kritiku, čak ni ako ona dolazi od strane voljene osobe. Međutim postoji bitna razlika između konstruktivne kritike i zlonamerne. Da li vam je suprug ikad rekao da kao da ne koristite glavu, jer niste uspeli da rezervišete sto u njegovom omiljenom restoranu, na primer? Možda je iskoristio neku vašu osobinu na sarkastičan način poput „ti si tako veliki sanjar“, u pokušaju da obezvredi vaše ambicije, što je vrlo loše ponašanje.

 OPTUŽUJE VAS ZA RAZLIČITE STVARI

Kraj osobe koja vas verbalno zlostavlja uvek ćete se osećati krivima za stvari koje niste uradili. Možda niste vi ostavili prozor otvoren, kroz koji su komarci ušli u sobu, ali ćete prema njemu snositi krivicu za to. Opet nema mleka u frižideru? Ko je kriv, nego vi. Čim uzmete telefon u ruke, on vas već optužuje da se dopisujete sa ljubavnikom, a isto se događa i ako pola sata kasnije dođete kući sa posla.

ŠTA JE NASILJE NAD ŽENAMA?
Muško nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje, a koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski. Nasilnik može biti član porodice (muž, sin, otac, brat, ujak…) ili bilo koji poznati (prijatelj, poznanik, šef, kolega) ili nepoznati muškarac. Važno je znati da se nasilje može desiti svakoj ženi i da nasilje nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarci imaju moć, a nasilje nad ženama je način da oni tu moć održe. Nasilje nad ženama je primer zloupotrebe moći jednog pola nad drugim. Nasilje nad ženama je tokom hiljada godina istorije podstaknuto od svake duštvene zajednice sve do danas.

ZAŠTO ŽENA OSTAJE SA NASILNIKOM?
zato što je niko ne podržava
zato što joj niko ne veruje
zato što drugi traže krivicu u njoj
zato što zakonske procedure predugo traju
zato što ima strah od nasilnika
zato što nema dovoljno prihoda
zato što nema gde da ode
zato što ima decu
zato što se boji da će joj on uzeti decu
zato što se stidi onoga šta će ljudi misliti
zato što je emotivno zavisna od partnera
zato što brine o nasilniku
zato što veruje da će biti bolje

- Advertisement -

Komentara
Loading...