VEŠTINE U BRIZI OKO BEBE KOJA SVAKA MAMA MORA DA ZNA

0

Postati mama, naročito po prvi put, jedinstveno je iskustvo koje nas u isto vreme čini najsrećnijim, ali i najpreplašenijim stvorenjima na svetu. Koliko god da ste priručnika pročitali, i koliko god da ste bili revnosni tokom trudnoće u pogledu kurseva koji vas pripremaju da što lakše savladate brigu oko novorođenčeta, onog trenutka kada dođete sa bebom kući, sve to nekako iščezne. Zato smo u ovom tekstu odabrali da vam kažemo najosnovnije – o držanju bebe, povijanju, položaju u kom je dojite i sl, što vam može poslužiti kao mini podsetnik u onim trenucima kada će vam biti najviše potrebno.

Nastavite sa čitanjem, i saznajte koje su to veštine u brizi oko bebe koje svaka mama mora da zna.

Položaj u kom držite bebu

Sigurno ste svi iskusili dozu nesigurnosti i straha kada treba da držite malu bebu, jer vam se čini da to ne radite pravilno.

Ono što je najvažnije jeste da bebi obezbedite potporu za vrat, jer je taj deo najslabiji, odnosno beba nema sposobnost da sama drži glavicu u ispravnom položaju.

Zato kada je držite – jedna ruka kao oslonac treba da bude ispod glave, a druga ispod kukova. 

Povijanje bebe

Lepo povijena beba je srećna beba. Ovde ne mislimo na menjanje pelena, već na onu veštinu da svoju novorođenu bebicu upakujete kao paketić, što vam možda na prvi pogled izgleda komplikovano.

To ćete najlakše učiniti ako budete sledili uputstva sa gornje fotografije, koja su i više nego jasna. smiley

Kako da beba podrigne i šta da radite ako mislite da se beba zagrcnula

Nakon svakog podoja u prvih nekoliko meseci je važno da beba podrigne – kako bi se dobro osećala, bila mirnija, i na kraju kako bi imala bolji san.

Druga situacija, koja je za svakog roditelja traumatična jeste kada se beba zagrcne, i kada pomislite da otežano diše ili da ne može da diše. Tada treba da je okrenete na leđa, položite na svoju ruku i kolena, kao na gornjoj fotografiji desno, pa da je blago pomoću dva prsta pritisnete u predelu grudi. Budite nežni, jer je beba slaba i osetljiva.

Masaža bebe

Bebama fantastično prija masaža! Budu raspoloženije, nasmejanije, manje plaču, bolje spavaju, pomažu im u slučaju problema sa grčićima.

Najednostavnije ćete izmasirati svoju bebu ako je prvo položite na čist peškir ili ćebence, namažete ruke nekim prirodnim uljem, pa krenete od nogica, ruku, potom blago izasirajte grudi i na kraju leđa.

Kupanje bebe

I na kraju – da vaša beba bude mirisna i čista. Napomenimo da se novorođenčad tokom prvih par nedelja života ne kupaju u kadicama, već se brišu nežnim sunđerom za bebe.

Onda kada krene pravo kupanje – vodite računa o temperaturi vode, i držite je na svom dlanu po sredini stomačića, okrenutu glavom ka dole.

foto izvor.  

mogujatosama.rs

foto.pixabay.com

Komentara
Loading...