Vi biste bebu, on bi u provod

Pre dvadesetak godina bilo je sasvim uobičajeno udati se najkasnije do tridesete i u roku od dve-tri godine dobiti dvoje dece. Ipak, danas su odluke o potomstvu jedan od glavnih razloga za nesuglasice u vezi. Zašto je to tako?
beba_1375997350_670x0

– Muškarci ne žure u brak kao nekada, a sa stvaranjem potomstva ne brzaju. Iako većina njih tvrdi kako želi da jednog dana ima decu, rok u kojem se to obično ostvaruje radikalno se promenio – kaže Ana Knežević, psiholog. Hamburški institut za istraživanje navika i slobodnog vremena potvrđuje navedenu tezu. Prema njihovom istraživanju, 43 odsto muškaraca između 18 i 39 godina navodi kako su im slobodno vreme i putovanja mnogo važniji od ženidbe i dece.
– Današnji muškarci žele da maksimalno iskoriste sve što im život pruža. Deca im u tom slučaju predstavljaju ozbiljnu prepreku – kaže Ana Knežević. – Drugi razlog su finansije. Mnogi muškarci osećaju odgovornost prema svom nerođenom detetu i žele da mu priušte maksimalno sigurnu budućnost. Zato planiranje porodice, između ostalog, odgađaju do onog trenutka kada se osećaju potpuno finansijski nezavisni.
Ovaj problem, kao i svaki drugi, pokušajte da rešite razgovorom. Ali znajte da mu napadima i nametanjem osećaja krivice nećete pomoći. U takvim situacijama žena počinje da razmišlja da li želi s takvim muškarcem da provede ostatak života, svađe postaju sve češće, nesloga sve vidiljivija…
– Činjenica je da smo svi vođeni svojim željama i mislima. Kada se one ne podudaraju s partnerovim, do te mere da se čak dovodi u pitanje budućnost veze, muškarci su skloni da dignu ruke i da odu – kaže Ana Knežević.
Ali, ne morate da idete toliko daleko. Razmislite i dobro odmerite koliko vaša veza ili brak zapravo vrede. Kako biste se osećali kad bi vas iz istog razloga ostavio?
– Ukoliko vas partner zamoli da odložite potomstvo na neko vreme, razmislite, možda vam time čini i uslugu. Pogotovo ako ste kratko u vezi. Imajte na umu da deca, naročito u prvim godinama života, nisu tek neka razonoda. Uživajte s partnerom, a radosti potomstva biće veće kada za to oboje budete spremni.

ČETIRI MUŠKA IZGOVORA I NAJTIPUČNIJA ŽENSKA REŠENJA
Želim da se zabavljam, mlad sam da se skrasim
Zapitajte se da li je istina to što govori. Možda ste oboje još premladi za stvaranje potomstva? Ako zaključite da vam vreme ističe, recite mu da vam detaljno objasni šta podrazumeva pod „zabavljanjem“. Objasnite mu da vaš biološki sat kuca mnogo brže od njegovog i da će vam, što ste stariji, biti sve teže da dobijete bebu.
Nisam spreman, prestani da me gnjaviš
Nemojte da mu zvocate, od toga nema ništa. Umesto toga recite mu da razumete da je stvaranje potomstva ozbiljna odluka i da zbog toga ne želite da ga požurujete. Ali zahtevajte od njega da vam da vremenski okvir u kome on želi da se to desi ili ćete u protivnom pomisliti da vas zavlači. Kada odredite neko vreme, obećajte mu da ga više nećete daviti o tome, a da on zauzvrat obeća da neće prekoračiti rok.
Prestar sam, neću da misle da sam mu deda
Objasnite mu koje su sve prednosti roditeljstva u poznijim godinama. Uverite ga da deci nije bitno koliko roditelji imaju godina i da ne mora da ima dvadeset da bi ih ljuljao na ljuljašci ili im pričao priče za laku noć. Inače, stariji očevi obično imaju više strpljenja s decom, a to je mnogo važnije od trčanja za njima po ceo dan na igralištu.
Drugovi me odgovaraju
Novopečene tate vole da plaše drugove horor pričama o bebama. Na spisku tema su neprospavane noći, celodnevno vrištanje, nedostatak seksa… Najbolje rešenje je da nasamo porazgovarate s njegovim prijateljima. Recite im da prestanu da ga plaše i da, kada se sledeću put vide, obavezno pokažu fotografiju njihove bebe i ispričaju kako ih je dete promenilo nabolje.

Komentara
Loading...