Virus ŠARLAH hara po vrtićima, najviše napada bebe i decu do dve godine( VIDEO)

0

Virus ŠARLAH: Epidemije šarlaha i streptokoke proglašene su u dva beogradska vrtića. Ovaj period godine “pogodan” je za širenje virusa, a među decom sada hara i sin-cici-jalni virus koji najviše napada bebe i decu do dve godine.

Čekaonice u Domovima zdravlja punije su nego inače.

Deca predškolskog i školskog uzrasta dolaze zbog respiratornih virusnih infekcija, stomačnih virusa, bakterijskih upala grla, a javljaju se i slučajevi varičele.

A ako dete ima upalu grla praćenu ospom, napao ga ja šarlah.

„Ospa je karakteristična. Deca se pre svega žale na bol u grlu, otežano je gutanje, povišena telesna temperatura koja ide čak do 39, 40.

Deca su malaksala, žale se na glavobolju, čak nekad i na mučninu, čak i povraćaju i imaju tu ospu koja počinje od lica, od obraza.

Javlja se čak i belilo oko usana i jezik je malinast, znači crvene boje. Nakon perioda, prolaska ospe, kreće i perutanje“, rekla je dr Aneta Jovanović .

Šarlah je zarazno oboljenje i prenosi se kapljičnim putem tako da i odrasli treba da budu na oprezu.

- Oglasi -

Terapija traje deset dana, a od lekova su neophodni samo antibiotici.

A od napada virusa nisu izostavljene ni bebe koje su na udaru sincicijalnog virusa.

„Virus počinje tako što najčešće se malo dete zarazi od brata ili sestre koje ide u kolektiv i donese bebi.

Beba počinje sa sekrecijom iz nosa, kijanjem, kašljucanjem a kako bolest progredira dolazi do upale malih disajnih puteva“, rekla je Aneta Jovanović.

Zaštita od virusa je moguća redovnim pranjem ruku, dezinfekcijom površina, provetravanjem prostora, a poseban akcenat je na kvalitetnoj ishrani.

„Deci je jako važno nuditi češce voćne užine i što više čorbaste hrane kojima treba dodavati što više raznovrsnog povrća.

Osim toga, pogotovo za malu decu, uzrasta do 4 godine se preporučuju masni mlečni proizvodi koji u sebi imaju izrazitu količinu vitamina D“, rekao je nutricionista Banduka Todorović .

Ako se dete ipak zarazi, važno je da se povuče iz kolektiva čim se pojave prvi simptomi.

Ubrzano disanje, odbijanje tečnosti i hrane, temperatura koja ne pada, znaci su da je vreme da se poseti pedijatar.

Foto Pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...