Virus za koji je malo koja trudnica čula, a koji može biti vrlo opasan za bebu !!

0

Virus za koji je mali broj ljudi čuo, ali koji mnogi ni ne znajući nose u sebi, može dovesti do vrlo ozbiljnih defekata ploda. Saznajte sve o CMV virusu, kao i kako bi trebalo da se zaštitite, posebno u prvom trimestru trudnoće.

Trudnoća je verovatno najlepše iskustvo za svaku ženu, ali osim radosti, devet meseci mogu biti ispunjeni i velikim strahom da sve prođe u najboljem redu. Ne želimo da doprinosimo tome, ali nekad jednostavni zdravstveni saveti mogu sprečiti brojne probleme. Ovog puta reč je o CMV virusu iliti citomegalovirusu, koji se javlja retko ali izaziva ozbiljne defekte kod ploda.

Baš zbog toga što se javlja retko, Nacionalna CMV fondacija je došla do podatka da je samo devet procenata žena čulo za ovaj virus.

Zbog čega je CMV virus opasan u trudnoći?

Dok polovina odraslih u sebi nosi ovaj virus i ne ispoljava nikakve simptome, ukoliko se u trudnoći prenese na fetus postoji šansa da beba bude rođena sa gubitkom sluha, usporenim razvojem i neurološkim problemima.

Kako se CMV virus razvija?

CMV virus nije ništa drugačiji od gripa i njemu sličnim virusima, ali za razliku od gripa, jednom kada se zarazite citomegalovirusom, vi ga u svom organizmu imate celog života. Citomegalovirus se prenosi sa osobe na osobu, putem pljuvačke, urina, semene tečnosti, krvi. Isto tako, majka u toku dojenja mlekom prenosi infekciju na novorođenče. Simptomi bolesti su nekarakteristični, te zato primarna infekcija citomegalovirusom u visokom procentu ostaje nedijagnostikovana, ali za sobom ostavlja imuni odgovor u vidu antitela u organizmu inficiranog.

Da bi se beba zarazila u materici, potreban je neverovatan spoj različitih faktora. Ukoliko je mama bila zaražena virusom pre trudnoće, šanse da virus pređe na bebu su manje od jednog procenta. Međutim, ukoliko se zarazi tokom drugog stanja, šanse se naglo povećavaju zbog njenog oslabljenog imunog sistema. Najopasnije razdoblje je tokom prvog trimestra, kada su bebin mozak i organi u razvoju. Što se infekcija desi u poznijoj trudnoći, to su oštećenja ploda lakša.

- Oglasi -

Kod kongenitalne infekcije (dakle u slučaju prethodno neimune majke) simptomi vidljivi odmah po rođenju mogu biti mikrocefalija, atrofija mozga, korioretinitis, senzoneurinalni gubitak sluha, povećanje jetre i slezine, hematološki poremećaji, osip i krvarenja, a u retkim slučajevima i smrt novorođenčeta.

Kako se zaštiti?

Budući da su simptomi slični prehladi (blago povišena temperatura, curenje iz nosa…), odnosno teško uočljivi, najugroženije su trudnice koje već imaju malu decu ili one koje su u bliskom kontaktu s velim brojem dece.

CMV fondacija iz tog razloga predlaže nekoliko pravila kojih bi trudnice trebalo da se pridržavaju kako bi izbegle infekciju:

Obavezno perite ruke, posebno nakon hranjenja i brisanja dece, menjanja pelena. Kontakt s urinom ili pljuvačkom je posebno rizičan zbog prisutnosti velike količine citomegalovirusa u tim sekretima.
Izbegavajte deljenje hrane, pića,pribora, slamčice…
Izbegavajte kontakt sa pljuvačkom ukoliko ljubite dete.

izvor.yumama.com

PODELITE DALJE !! UPOZORIMO I DRUGE TRUDNICE

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...