Virusne infekcije i visoka temperatura kod dece

0

Virusne infekcije su česte kod dece i mogu uzrokovati visoku temperaturu.

Visoka temperatura može biti simptom mnogih različitih infekcija, uključujući gripu, prehladu, infekcije uha i infekcije gornjih disajnih puteva.

Visoka temperatura kod dece može uzrokovati neugodnosti, poput glavobolje, slabosti i povišenog znojenja.

Međutim, u većini slučajeva, visoka temperatura se može lako kontrolisati pomoću paracetamola ili ibuprofena, koji su dostupni u obliku sirupa ili tableta.

 

Ako vaše dete ima visoku temperaturu, trebali biste mu dati odgovarajuću dozu leka za smanjenje temperature prema uputstvima na pakovanju ili prema preporuci lekara.

- Oglasi -

Takođe biste trebali pružiti dovoljno tečnosti i osigurati da dete bude u udobnom okruženju.

Ako se temperatura vašeg deteta ne smanji nakon nekoliko sati ili ako se pojave drugi simptomi, poput teškog disanja ili otežanog gutanja, trebali biste se obratiti lekaru ili hitnoj službi.

 

Povišena i visoka temperatura kod dece usled virusa

Za temperaturu kažemo da je povišena kada ona prelazi 37°C, ali sve do 38°C, se ne smatra visokom. Za decu koja imaju temperaturu 37,5°C – 38°C kaže se da su subfebrilna.

Kada dete ima telesnu temperaturu koja se kreće u opsegu od 38°C do 39°C kaže se da je ono febrilno i da ima povišenu temperaturu. Temperatura koja prelazi 39°C je visoka temperatura.

Povišena temperatura kod dece nije bolest, već simptom bolesti

 

Više je razloga zbog kojih dete može imati visoku temperaturu, ali je virusna infekcija respiratornih organa jedan od najčešćih, naročito kada govorimo o deci predškolskog uzrasta i zimskom periodu.Osim zbog virusne, dete može imati povišenu temperaturu i zbog bakterijske infekcije, kao i niza različitih drugih bolesti i poremećaja, ali i ozbiljnih stanja.

Ipak, kao što smo već naveli, najčešći uzrok kod dece su virusne respiratorne infekcije.

Sama temperatura nije bolest, već simptom bolesti. Kako bi se tačno utvrdilo šta je njen uzrok važno je da dete povedete pedijatru, naročito ako je temperatura visoka.

 

Kada treba spuštati temperaturu

Kada dete ili beba ima povišenu temperaturu, ceo organizam postaje aktivan i bori se, a temperatura je povišena zbog unutrašnje borbe sa virusom.

Obaranjem temperature se zaustavlja odbrambeni odgovor imunog sistema i ometa odbrana. Evropski vodiči savetuju  da povišenu temperaturu ne treba je spuštati dok ne pređe bar 38.5 °C, dok se u Velikoj Britaniji savetuje da se sa davanjem paracetamola ili ibuprofena sačeka dok ona ne dođe do 39°C. 

 

Kako spustiti povišenu temperaturu kod virusnih infekcija

 

Rashladite dete 

Raskomotite dete. Suviše obučeno ili pokriveno dete je u riziku da mu temperatura još više poraste. Efikasan način za skidanje temperature je tuširanje. Istuširajte dete mlakom (ne hladnom) vodom.

Kako biste dodatno rashladili dete provetrite prostoriju i rashladite je na temperaturu ne višu od 22 °C.

Obezbedite detetu da redovno unosi tečnost. Najbolje je vodu, ali ako dete odbija, to može biti i čaj ili nezaslađeni voćni sok.

 

Primenite antipiretik

Ako temperatura prelazi 38.5°C, primenite lekove za spuštanje temperature  – paracetamol i ibuprofen. Oni se mogu primeniti u obliku sirupa – oralno ili kao čepići – rektalno.

Foto FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...