Visokokalorična hrana loša za bebe

0

Tri četvrtine roditelja bebama daju previše visokokalorične hrane, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje u Britaniji. Takva hrana, dečje formule, mleko u prahu, te kašice ne bi trebalo bebama davati u prevelikim količinama.

45160_16_630x0

– Pojedini roditelji u ishrani beba insistiraju na većem unosu kalorija. Pred kraj prve godine deca su veoma aktivna, pa taj unos može da se poveže s povećanom aktivnošću. I pored toga, višekalorijski unos izaziva loše navike kod dece koje se u kasnijem životnom dobu pretvaraju u gojaznost – kaže za „Blic“ Milica Kotlajić, pedijatar.
Ona dodaje da je većina formula na našem tržištu po sastavu prilagođeno majčinom mleku, po količini ugljenih hidrata i masti.
Deca mlađa od šest meseci ne trebaju više od 600 kalorija na dan, ali čak 75 odsto roditelja svojoj deci daje u proseku 100 kalorija više, pokazala je studija britanskog Ministarstva zdravstva na više od 3.700 beba u dobi od četiri do 18 meseci.
Nakon prvih šest meseci do godine dana, deci ne treba više od 750 kalorija na dan. Problem se javlja jer dečja potreba za hranom varira zavisno od uzrasta, aktivnosti i razvoja, upozoravaju stručnjaci.

 

Razvijanje ukusa

Beba stiče preferencije prema hrani još za vreme mamine trudnoće i dojenja, pa je bitno da trudnice jedu što raznovrsniju hranu, te voće i povrće kako bi se i dete zdravo hranilo. Deca više prihvataju hranu koju je majka jela u trudnoći zbog toga što im je taj ukus poznat. Deca koja se ne doje lako prihvataju voće i povrće ako im se ono daje čim pređu na čvrstu hranu. Već posle druge godine nema razloga da deci ne dajete sve naminice. CoaTM

Foto: Shutterstock

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online