Vitamini za trudnoću su čisto bacanje para! Ipak, jedan lek MORATE da pijete!

0

Čim neka žena ostane u drugom stanju, sa svih strana krenu da je obasipaju savetima o tome kako bi trebalo da se ponaša tokom tih devet meseci, od toga šta bi trebalo da jede i pije, pa sve do šljaštećih reklama za pilule koje joj obećavaju da će da rodi supermena. Ali, da li je sve to zaista neophodno?

Prema najnovijem izveštaju jednog udruženja britanskih lekara i farmaceuta, kompleksi vitamina i minerala u tabletama za trudnice zapravo su jedna velika šarena laža i mamipara, koja mesečno odnosi i po nekoliko hiljada dinara, a ne rade ništa ni za bebu, ni za mamu.

Da, i te kako je važno da trudnica unosi neophodne nutrijente, ali sve se to može postići adekvatnom ishranom, prenosi Independent.

- Oglasi -

Jedine pilule koje žene u drugom stanju moraju da piju su suplementi folne kiseline, jer nje nema dovoljno u regularnoj ishrani. Ove tabletice zaista ne koštaju mnogo, a sprečavaju da dete bude rođeno sa spina bifidom, teškim oštećenjem donjeg dela kičme.

Isto tako, za bebu je bitno da mama unosi dovoljno vitamina D, ključnog za pravilan razvoj zuba, kostiju, a i zato što sprečava infekcije, preeklampsiju i prerani porođaj. Ipak, do potrebnih doza ovog vitamina trudnica može da dođe svakodnevnim izlaganjem sunčevim zracima uz ishranu bogatu mlekom, žumancima ili masnom ribom.

S obzirom na to da je anemija vrlo čest simptom u trudnoći, buduće mame bi trebalo da unose hranu bogatu ovim mineralom, a za suplementima da posežu tek kada zaista za tim ima potrebe, i to prema preporuci lekara.

Sve u svemu, zaključak najnovije studije je da trudnice ne bi trebalo da nasedaju na reklame farmaceutskih kuća i bacaju pare na skupe preparate, već da je bolje da taj novac ulože u šarolik izbor svežih namirnica.

- Advertisement -

Komentara
Loading...