Vodič kroz porodilišta: Gde nude porođaj u vodi, a gde je epidural besplatno

0

Gde se poroditi u Beogradu i Novom Sadu? Da li su manja porodilišta bolja? Gde je epidural besplatan, a gde ovu uslugu ne možete ni da dobijete, samo su neka od pitanja koje postavljaju buduće mame.

porodilišta

Trudnice često pitaju gde je najbolje otići na porođaj, ali to je nemoguće reći, Foto: R. Getel

Zato “24 sata” predstavlja svojevrstan vodič za pet beogradskih i jedno porodilište u Novom Sadu, između kojih žene mogu da biraju – dva veća: GAK u Višegradskoj i GAK “Narodni front”, i tri manja – KBC “Dr Dragiša Mišović”, Gradska bolnica, odnosno Bolnica za ginekologiju i akušerstvo KBC “Zvezdara” i KBC “Zemun”.

Trudnice često pitaju gde je najbolje otići na porođaj, ali to je nemoguće reći. Od mnogo čega zavisi kakvo će da bude njihovo iskustvo i doživljaj.

Većina žena se opredeljuje za onu bolnicu u kojoj im radi lekar koji je vodio trudnoću, ili prema određenom iskustvu koje su čule od žena koje su se porađale. Retko se opredeljuju po nekom drugom kriterijumu, na primer veličini – veća porodilišta pojedinim ženama daju osećaj sigurnosti, dok ih druge izbegavaju zbog gužve, pošto smatraju da će im se osoblje više posvetiti u manjem porodilištu.

Ukoliko suprug želi da prisustvuje porođaju, to je sada moguće u skoro svim porodilištima u Beogradu – uz odgovarajuću proceduru i novčanu nadoknadu. Želja da sve vreme bude sa bebom, takozvani “baby friendly”, takođe je kriterijum za izbor mesta gde će žena da se porodi. Ali, i specifičnosti kao što je porođaj u vodi – kod nas je to moguće u specijalnoj kadi, u kojoj porodilja provodi vreme dok se grlić ne otvori.

KBC “Dragiša Mišović”

KBC

KBC “Dragiša Mišović”, Foto: G. Srdanov

Ima najmoderniju opremu, dvokrevetne sobe sa kupatilom i krevetićima za bebe i besplatan epidural za porodilje. prisustvo oca na porođaju nije dozvoljeno, ali je zato prva bolnica koja je omogućila očevima i rodbini da koriste uslugu video-nadzora novorođenčeta. “My new baby cam” je sistem koji uz pomoć kamere zakačene za bebin krevetac, omogućava virtuelne posete bebama u porodilištu. Otac će, posle uplate od 6.000 dinara, na automatu u bolničkom holu dobiti šifru, koju će ukucati na sajtu, a potom će imati direktan prenos svog tek rođenog deteta. Mana ovog porodilišta je što ima samo 25 postelja i nema mogućnost da smesti sve žene koje su zainteresovane da se ovde porode, pa nije retkost da se porodilja uputi u neku drugu bolnicu. Zastupljen je bebi frendli koncept – novorođenčad je u sobama uz majke, svako u posebnom krevetiću.

GAK “Narodni Fornt”

GAK

GAK “Narodni front”, Foto: M. Jošida

U ovom velikom porodilištu epiduralna anestezija je dostupna svim ženama, kao i mogućnost da se izabere ginekolog. Svim pacijentkinjama se omogućava kontinuirana epiduralna anestezija 24 časa dnevno, 265 dana u godini. Uz poštovanje strogih propisa o higijeni, pre svega zbog bezbednosti bebica, postoji mogućnost da se nađu i očevi. Prisustvo oca se blagovremeno najavljuje i moguće je samo ukoliko on dođe sa urednim laboratorijskim nalazima i to košta 5.000 dinara. Porodilište ima program „baby friendly“, što znači da su bebe sa majkama u sobi. Porodilište ima apartmane, gde jednokrevetni dnevno košta 12.000, a dvokrevetni 8.000 dinara i unapred se zakazuje.

KBC “Zvezdara”

KBC Zvezdara

KBC Zvezdara, Foto: G. Srdanov

U ovom porodilištu mame mogu da biraju da li će biti u „bebi frendliju“ ili ne, ali ono što ovo porodilište čini jedinstvenim jeste porođaj u vodi. Reč je o specijalnoj kadi koju je Zvezdara dobila kao donaciju, a koja znatno smanjuje porođajne bolove i opušta tkivo i tako olakšava porođaj.U Gradskoj bolnici dozvoljeno je prisustvo očeva na porođaju. Nekada se ta usluga naplaćivala 2.000 dinara, ali je sada potpuno besplatna. Omogućen je porođaj uz epidural, koji se plaća 10.000 dinara. Iznajmljivanje jednog od tri apartmana dnevno košta 3.000 dinara.

GAK Višegradska

GAK Višegradska

GAK Višegradska, Foto: P. Marković

I ovo je jedno od najvećih porodilišta u Srbiji. U ovom porodilištu epiduralna anestezija je besplatna, mada po svedočenju mnogih porodilja retko ko može dobiti bezbolan porođaj. Višegradska naplaćuje prisustvo oca od 5.000 dinara. U ovom porodilištu ne postoji program “baby friendly”, već se bebe donose majkama na podoj. I ovo porodilište ima apartman, kao vanstandardnu uslugu, koji dnevno košta 15.000 dinara i može unapred da se rezerviše.

KBC “Zemun”

KBC Zemun

KBC Zemun, Foto: M. Jošida

U zemunskom porodilištu nije moguće obaviti bezbolan porođaj, zato što nemaju dovoljno anesteziologa. Prisustvo oca je moguće, ukoliko odobri direktor, i ova usluga se ne naplaćuje. Što se tiče principa organizacije rada u porodilištu, on je isti kao i u svim drugim – sve su ostalo nijanse. U KBC „Zemun” boravak u jednokrevetnoj sobi dnevno košta 4.000, a dvokrevetnoj 2.500 dinara i nema zakazivanja.

GAK “Betanija”, Novi Sad

GAK Betanija

GAK Betanija, Foto: R. Getel

U novosadskoj “Betaniji” nema apartmana u kojima bi majka sama ležala sa svojom bebom. Postoje dvokrevetne i četvorokrevetne sobe, a na poluintenzivi trokrevetne. Ovo porodilište je još pre 18 godina, prvo u Srbiji uvelo “baby frinedly” program, a ukoliko majke žele da se odmore bebe se odnose. U “Betaniji” otac ne može prisustvovati porođaju. Epiduralna anestezija se može primiti samo od 7 do 22 sata, jer nema dovoljno anesteziologa. Ona košta 15.000 dinara, ali ukoliko se majka predomisli, ili porođaj bude nakon 22 sata, novac joj bude vraćen.

izvor:24sata.rs

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online