VREDI DA PROČITATE : Poruka prijateljicama bez dece

Kada sam bila trudna, osećala sam promene. Ne samo fizičke, moj stomak koji raste… Osećala sam promene i u odnosu sa svojim prijateljicama – pogotovo onima bez dece. Videla sam kako naš odnos deli nevidljivi zid i što je porođaj bio bliže, taj je zid bio viši.

DRUGARICE

Nakon porođaja stigla je gomila čestitki, zagrljaji, posete, nuđenje pomoći oko kućnih poslova… A zatim odjednom ni traga ni glasa od mojih prijateljica. To da sam postala mama je nešto najlepše što mi se dogodilo, ali je imalo i svoju cenu. Uopšte me ne čudi da su prve žrtve bile prijateljice koje žive u drugim gradovima. Ponekad su prokomentarisale poneku sliku na Facebooku, a sada ni to. Kada sam primetila da se i moje najbolje prijateljice udaljavaju, zamislila sam se. U nastavku je nekoliko stvari, koje se nadam, da će pročitati moje najbolje prijateljice bez dece…
Znam, grozna sam po pitanju odgovaranja na poruke. Ako odmah ne odgovorim na tvoj SMS (ili u toku od minimalno tri nedelje), molim te, nemoj mi zameriti. To ne znači da nisam zainteresovana za razgovor ili da ne mislim na tebe. Retko imam slobodnu ruku, a kamoli dve. Još jedan savet: što je duži SMS, duže će trajati da na njega odgovorim.
Ne pretpostavljaj da ne znam šta se dešava u svetu. Možda stvarno zaostajem sa gledanjem naših omiljenih Mistresses i Devious Maids, možda neću pročitati članak od 500 reči, koji si mi nedavno poslala, ali trudim se biti u toku sa najvažnijim vestima (a pratim te i na Facebooku i Instagramu 🙂 ).
Mogu biti potpuno opuštena. Retko, ali je moguće! Zavidim ti na odlasku na koncert prošle nedelje. Rado bih ti se pridružila, ali dok dojim ne mogu biti dugo odsutna. Nemoj odustati od mene.
Nemoj pričati o stvarima za koje misliš da ih želim čuti. Ako imam dete, ne moramo razgovarati samo o njemu. O svom suncu pričam i sa partnerom, roditeljima i drugim mamama. Kada smo zajedno, želim pričati o nečem drugom.
U stvari nisi baš tako umorna. Znam da ne priliči da pričam o tome koliko si opterećena i pod kakvim si stresom, ali žaljenje da nemaš vremena… Oprosti, to ne mogu tolerisati. Kao što se ni ja neću žaliti mami blizanaca koliko nemam vremena, tako i ti taj problem sačuvaj za nekoga sa kim se možeš poistovetiti.
Neću te zameniti ako ti ne zameniš mene. Ponekad sam tužna kada počneš pričati o osobi XY (za koju ni ne znam da postoji) i dobijem osećaj da ti više nisam potrebna u životu. Čini mi se da su u našem prijateljstvu pukotine koje želiš ispuniti drugim osobama. Molim te, nemoj ih ispuniti toliko da ćeš na kraju ostati bez mene.

Ako vam se ovo svidelo podelite dalje hvala :*

Komentara
Loading...