Vremena se menjaju, samim tim i odgoj dece. Ovo su neki od saveta koji danas više ne važe i koje ne treba da praktikujete

0

Bebe treba kupati svaki dan

Bebe se ne znoje kao odrasli, pa je dovoljno kupati ih svaka dva do tri dana (sem u slučaju vanrednih okolnosti). Ako i kupate bebu svaki dan, onda to nastavite da činite, samo joj negujte kožu uljem posle kupanja kako bi bila “nahranjena”.

Bebe treba da spavaju u mračnim i tihim sobama

Neke bebe se bude na svaki šum, ali većini malo svetla i pozadinska buka neće smetati. Ako se bebe naviknu na zvukove oko njih dok spavaju, lakše će zaspati u različitim situacijama.

Ako beba ima temperaturu treba joj staviti alkoholne obloge

To neće sniziti temperaturu, a može da bude opasno, jer koža upija alkohol.

Ako puštate bebi klasičnu muziku – biće pametnija

Muzika je dobra za razvoj, ali niko nije potvrdio da slušanje klasične muzike vodi do povećanja inteligencije.

Ne nosite decu kad zaplaču, navići ćete ih na ruke

Bebe mlađe od četiri meseca ne znaju sebe da smire,. Treba da ih uzmete kad plaču, jer im to ih govori da je roditelj tu.

Bebe treba buditi noću radi povijanja

Ne, naravno. Urin je sterilan, a moderne pelene imaju veliku moć upijanja. Zato se beba povija pre spavanja i odmah ujutru kad se probudi. Prljava pelena ne treba da je dugo na bebi, jer može izazvati ojed i infekciju, posebno kod devojčica.

Ne treba vakcinisati bebu ako ima prehladu ili temperaturu

Ako nije u pitanju ništa ozbiljno, bebu možete slobodno vakcinisati.

Dok je beba još mala, sve treba sterilisati

Flašice i cucle treba sterilisati samo prvi put, a posle je dovoljno samo pranje deterdžentom i vodom.

Beba treba da spava na stomaku

Najbolje je da beba spava na leđima. Nekada su lekari savetovali da se bebe stavljaju na stomak ili na stranu da se ne bi ugušile ako bljucnu i povrate. Međutim, studije su pokazale da je opasniji položaj ako beba leži na stomaku.

Beba treba da jede uvek isto vreme

Najbolje je bebu hraniti kada ona to traži jer beba najbolje zna kad je gladna akad sita. Ako je hranite u tačno određeno vreme može nepovoljno da utiče na njene navike u ishrani.

Bebe treba da nose tvrde cipele da bi im stopalo pravilno raslo

Netačno. Za bebe je najbolje da idu bose. Ali pošto to nije uvek moguće, najvažnije je da obuća ne bude tvrda, već gipka.

Izvor: Parents.com

Komentara
Loading...