Za mame posle tridesete: Evo šta sve treba da znate

0

Materinstvo u bilo kojoj životnoj dobi može da bude prelepo. Na primer, ako se odlučimo da postanemo majke sa trideset pet ili više godina, verovatno ćemo imati mnogo prednosti u odnosu sa mlađe majke.

foto . pixabay.com

Sve ovo pobrojano se, naravno, ne odnosi se nužno na sve starije majke. Mlađe majke mogu imati slično iskustvo, pišu na sajtu trudnocaizdravlje.rs.

Nešto važno

Starije majke, uopšteno, imaju više samopouzdanja. Sigurnije su u svoje roditeljske odluke i manje su podložne uticaju raznoraznih saveta i, uglavnom oprečnih, stavova raznih škola roditeljstva. Veća je verovatnoća da će mlađe mame biti nesigurne i da ih zavodljiv način obraćanja nekog psihologa svojoj publici lako može navesti da posumnjaju u svoje stavove.

Za detetov osećaj sigurnosti samopouzdanje roditelja je neprocenjivo važno. Postoji nešto mnogo važnije od toga da li je majka popustljiva ili stroga, da li veruje u batine po guzi ili smatra da se dete ne sme tući, da li će nekad pustiti bebu da plače ili se toga užasava, da li doji ili se beba hrani formulom. Od tih konkretnih roditeljskih odluka za dete važnije da je mama u miru sa sobom. Majka koja je sigurna u sebe i svoje roditeljske odluke (ovde ne mislim na majke koje zlostavljaju svoju decu, već na zdrave, dobronamerne majke), za dete je mnogo bolja od majke koja pokušava da sve uradi kako treba, a pri tome je konstantno pod stresom i uplašena od mogućnosti da pogreši.

Majka koja, recimo, odluči da dete hrani formulom i sigurna je u ispravnost svoje odluke, mnogo će više uraditi za svoje dete nego majka koja pokušava da isključivo doji, a koja je zbog toga neispavana, iscrpljena i nesrećna. Detetu je, više od svih mleka i savršenih roditeljevanja ovog sveta, potrebna srećna i stabilna mama.

Mame 35+

Veća je verovatnoća da mame 35+ imaju zdraviju i stabilniju vezu. S godinama naučimo da pravimo svoju sopstvenu sreću, da sa partnerom stvaramo harmoničan odnos i da odlučnije tražimo partnera sa kojim možemo takav odnos stvarati. Za detetov doživljaj sveta i sebe samog od neprocenjivog je značaja da odrasta u porodici u kojoj se mama i tata iskreno vole i uvažavaju. Ono se tada oseća bezbedno i zaštićeno. Osim toga, svojim primerom mu dajemo psihološku dozvolu da jednog dana traži za sebe istu takvu vezu i da ne pristaje na drugačije.

- Oglasi -

Deca starijih roditelja su željena deca. Ona su dugo čekana. Za njihov dolazak su se planirali uslovi, čekao se najpovoljniji trenutak u životu, da imaju sve što im treba, da imaju najboljeg tatu i najbolju mamu, da im bude sve potaman.

Može se prevazići

Deca starijih roditelja imaće možda i neka ograničenja. Možda ih, zbog toga što su davnije bili njihovih godina, stariji roditelji neće uvek dobro razumeti, koliko bi ih možda razumeli da su mlađi. Ovo se, naravno, može lako prevazići ako su roditelji zainteresovani da uče. Isto tako, generacijski jaz od 20 godina može da bude ogroman ukoliko roditelj ne želi da uči o tome kakav je svet u kome njegovo dete živi.

Stariji roditelji mogu biti pod većim pritiskom životnih obaveza (čuvena je tzv. „sendvič generacija“ – generacija koja brine o svojoj maloj deci i o svojim već ostarelim i onemoćalim roditeljima).

Prioriteti

Često se kaže da su stariji roditelji nervozniji i da imaju manje energije. Međutim, ako pogledate nervoznu osobu – ona je prepuna energije. Ljutnja, bes, napetost – sve je to silna energija, usmerena na pogrešnu stranu. Mlada osoba, jednako koliko i starija, može da bude napeta i nervozna. Količina energije ne zavisi od broja godina nego od prioriteta koje ta osoba ima i načina na koji sagledava i tumači ono što joj se dešava. Ukoliko, na primer, depriviranost snom i iscrpljenost koju joj je donela novorođena beba gleda kao nešto što nije trajno već privremeno, što će da prođe, i ako gleda kako da taj period bude što je manje moguće težak, ona će imati energije. U suprotnom slučaju, ako, kada je neispavana, postaje očajna i ogorčena, ako započinje svađe i optužuje, ako gubi iz vida širu sliku, tada će imati manje volje i energije. S godinama raste i životna mudrost – stvari postavljamo u drugačiju perspektivu i drugačije ih vrednujemo. Ne brinu nas nepotrebne stvari, ne gubimo vreme na njih. S druge strane, više energije i vremena trošimo na ono što nam jeste bitno.

Jedina mana kod starijih roditelja je što ih deca možda neće imati u svom životu toliko dugo kao druga deca svoje mlade roditelje (iako se u životu takve stvari ne mogu nikad predvideti). Biti dete starijih roditelja podrazumeva da ćeš imati svu njihovu ljubav i pažnju ovog sveta. Možda nećeš imati brata ili sestru (možda), ali sva je prilika da ćeš odrastati okružen ljubavlju i slobodom da budeš ono što hoćeš i da ćeš, naposletku, izrasti u jedinstveno divno ljudsko biće.

izvor.zena.blic.rs

U šabačkom porodilištu rođena je vicešampionska beba u težini, a mama Slađana Maksimović (30) rekorder je u težini rođene dece

NOVOROĐENČE MESEC DANA KOJI VAM PROMENE SVET

- Advertisement -

Komentara
Loading...