Za sve buduće mame: Kako da trudnoća prođe bez otoka i povišenog pritiska

0

Za sve buduće mame-Ako trudnica ima otoke na rukama i licu, glavobolju, smetnje sa vidom, muku, gađenje, povraćanje, bol u stomaku i predelu želuca ili ispod desnog rebarnog luka, uz čestu rečenicu „baš se danas ne osećam dobro“, a sve to posle 20. nedelje trudnoće, to su razlozi hitne posete ginekologu.

 

Sve navedeno upućuje na jednu od najtežih formi preeklampsije, a to je HELLP sindrom, i mora tako da se tretira, dok se analizama ne dokaže suprotno, ističe prof. dr Ljiljana Mirković, specijalista ginekologije i akušerstva, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, načelnica Akušerske intezivne nege Kliničkog centra Srbije i autorka knjige „Preeklampsija“.

 

– Neophodno je da ginekolog na pravilan način izmeri krvni pritisak i uputi trudnicu da uradi vrlo jednostavne laboratorijske analize kao što su krvna slika sa trombocitima, enzimi jetre, LDH i pregled urina na proteinuriju – kaže prof. dr Mirković i dodaje da se svuda u svetu analizom slučajeva sa fatalnim ishodom jasno uočava da postoje kašnjenje i propusti u pravovremenom postavljanju dijagnoze.

A to se može promeniti.

Prema rečima naše sagovornice, preeklamspija je jedan od najčešćih razloga umiranja trudnica u svetu i kod nas.

Nastaje kao rezultat neadekvatnog razvoja krvnih sudova posteljice.

Najčešće su oštećeni krvni sudovi bubrega, jetre, mozga, ali i svih drugih organa.

– Preeklampsija nije samo povišen krvni pritisak i pojava belančevina u urinu kao što se to do skoro mislilo.

Prezentuje se oštećenjem svih organa, nekada slepilom, nekada otežanim disanjem, popuštanjem rada srca ili epileptičnim napadom.

Jednom ispoljena preeklampsija uvek će se pogoršavati – objašnjava prof. dr Mirković i dodaje da je porođaj jedina terapija.

Problemi nastaju kada se mora intervenisati porođajem mnogo pre termina, kada su deca nedovoljno zrela, sa nizom opasnosti na putu da postanu zdravi ljudi.

Kada ste u riziku

- Oglasi -

*Ako hronično patite od visokog krvnog pritiska

*Ako imate više od 40 godina

*Gojazni ste

*Patite od hronične bubrežne bolesti i dijabetesa

Novi testovi u KCS

Posle više od 70 godina pojavili su se novi testovi kojima je moguće tačnije isključiti postojanje preeklampsije, proceniti težinu oboljenja ili predvideti nepovoljan ishod. Srbija je među retkim zemljama koje imaju veliko iskustvo u primeni ovih testova.

Rade se dve vrste testova. Prva je u svrhu predikcije preeklampsije, radi se između 11. i 14. nedelje trudnoće, svima za koje se posumnja da mogu da imaju preeklampsiju.

Drugi se koriste posle 24. nedelje trudnoće, kada se razvija preeklampsija da se utvrdi da li su ugroženi život i zdravlje žene, da li mora da se interveniše porođajem.

Inače jako skupi testovi kod nas se rade besplatno, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Olgica Kravljača
Foto Pixabay

- Advertisement -

Komentara
Loading...