Zahvaljujući ruskom ortopedu petoro mališana prvi put napravilo siguran korak

Profesor Dmitrij Popkov, šef neuroortopedije u Ilizarov centru u Kurganu, operisao je u ponedeljak i utorak u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu petoro dece sa teškim urođenim anomalijama ekstremiteta.

dr-popkov

Čuveni hirurg iz Rusije u „Tiršovoj“ je u januaru već operisao dvoje dece, a u našu zemlju je došao na poziv Ministarstva zdravlja i o trošku Fonda. Konzilijarno je pregledao još 12 pacijenata, i doneta je odluka o njihovom daljem lečenju.

- Oglasi -

– Primenili smo kombinovane metode operativnog lečenja – objasnio je profesor Popkov. – Koristili smo Ilizarov tehniku, ali u kombinaciji sa metodama koje se koriste u Francuskoj i Americi.

Svi operisani će 8. aprila biti pušteni kući, dobro se oporavljaju, nema nikakvih komplikacija, naglasili su stručnjaci.

– Ideja nam je da se naši stručnjaci obuče da rade ovu kombinovanu metodu – rekao je dr Siniša Dučić, pedijatar hirurg-ortoped u „Tiršovoj“. – Ilizarov tehnika se u našoj klinici koristi već više od tri decenije, ali sada želimo da ovladamo i novim tehnikama. Već krajem ove ili početkom sledeće godine poslaćemo dva mlada lekara na jednomesečnu obuku u Kurgan.

Na kontrolnom pregledu Vanja Milenković (11) je napravila prve sigurne korake sa Ilizarov aparatom na desnoj potkolenici. Posle ove operacije više neće morati da nosi ortopedsko pomagalo – ortozu, kada krene u školu.

IDEMO DALjE – Cilj projekta koji smo pokrenuli početkom godine je da se u Srbiju dovede što više stranih stručnjaka i da se našim pacijentima omogući najbolje lečenje i najkomplikovanijih stanja, ali u našoj zemlji – rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. – Ovde se ne zaustavljamo, idemo dalje.

– Dobro se osećam – rekla je Vanja. – Ovaj aparat sam već nosila pre četiri godine, tako da imam iskustva. Sada ću opet morati da budem strpljiva četiri ili pet meseci, i kada mi ga skinu moći ću normalno da hodam. Žao mi je samo što zbog lečenja verovatno neću ići u školu do kraja školske godine.

U krevetu prekoputa nje sedi Ana Pavlović. Ima šest godina i ovo joj je već treća operacija na potkolenici. Prvu je imala kao 17-mesečna beba.

– U Rusiju smo išli o svom trošku i tada, a i kasnije kada je Ana napunila četiri godine – priča Milijana Kujević, Anina mama. – Drugi put smo ostali 60 dana, a Anina potkolenica je produžena za šest centimetara. Ukupno smo za ova dva putovanja morali da obezbedimo 17.000 evra. Mnogo je lakše sada kada profesor dolazi u Srbiju, svaka ova operacija bi nas tamo koštala barem 5.000 evra. A naša borba će još trajati, sve dok se ne završi rast i razvoj kostiju.

izvor. novosti.rs

 

Komentara
Loading...