Žalfija – najbolji prirodni antiseptik

Žalfija se smatra jednim od najboljih prirodnih antibiotika i antiseptika. Njena blagotvorna svojstva za organizam su mnogobrojna, a mi vam skrećemo pažnju na glavna.

Pogledajte zašto i kako treba da koristite ovu lekovitu biljku.

1514208_caj-zima-bylinky-salvej

ZDRAVSTVENI ASPEKT

Žalfija ima osobinu da steže, zbog čega je kao čaj izuzetno efikasna kod dijareje, kao i bolova i grčeva u želucu. Za pripremanje čaja dovoljno je staviti pola kašičice lista na šolju vode, a da bi terapija dala najbolje rezultate dnevno treba popiti dve šolje u malim gutljajima.

Žalfija je efikasna i kod bolesti organa za disanje jer pospešuje izbacivanje sluzi. Za pripremu ovog čaja umešajte celu čajnu kašičicu lista u šolju ključale vode, kuvajte pet minuta, a zatim ostavite još deset minuta poklopljeno. Delotvornost žalfije koju su još pre više vekova preporučivali travari, dobila je i zvaničnu potvrdu naučnika da poboljšava pamćenje.

Žalfija je nezaobilazna u održavanju oralne higijene i lečenju različitih problema. Bitan je sastojak mnogobrojnih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kod upala. Tanin iz žalfije jača sluzokožu, dok etarsko ulje deluje antiseptično. Zanimljivo je da se pre otkrića antibiotika žalfija vekovima koristila protiv upale grla i ždrela, promuklosti, kao i za pripremanje čaja za obolele od tuberkuloze. Danas se ekstrakt žalfije često dodaje i u paste za zube.

U narodnoj medicini koristi se i za jačanje nerava, a pomaže i protiv svih vrsta prehlade i gripa. Upotrebljava se i za čišćenje krvi, ali i protiv svih zapaljenja, počevši od ždrela i unutrašnjih organa, pa sve do bešike i vaginalnih upala. Takođe, olakšava i tegobe obolelima od reumatizma.

Pošto smanjuje lučenje znojnih žlezda odlična je za saniranje prekomernog znojenja, kao i protiv znojenja za obolele od tuberkuloze, ali i u periodu puberteta i menopauze, jer tada deluje kao nežan, ali efikasan hormonalni regulator. Žalfija čisti jetru, dobra je kod bolesti bubrega, ali i kod noćnog znojenja. Kada nije bilo pasti za zube, pored jabuke, stari narodi su desni trljali listovima žalfije, jer ih čini zdravijim i čvršćim.

ZA NEGU LICA

Žalfija je jedan od najdelotvornijih i najefikasnijih antioksidanasa i antiseptika koje je moguće naći u prirodi.

Najdelotvornije i najkoncentrovanije dejstvo kao antioksidans i antiseptik, žalfija ima upravo onda kada se uzme iz prirode i koristi kao hemijski ne prerađen preparat.

Kako žalfija čisti kožu lica?

Obzirom na pomenutu činjenicu da je žalfija jedan od najefikasnijih antioksidanasa iz prirode, ova biljka čisti kožu tako što sa nje eliminiše sve štetne bakterije i mikroorganizme koji se na kožu zalepe tokom dana. Upravo uklanjanjem štetnih bakterija i mikroorganizama sa lica, žalfija sprečava i nastanak promena na koži, kao što su bubuljice, iritavije, osipi i slično.

Žalfija sprečava pojavu tih promena na koži, ali i eliminiše i ublažava prisustvo promena koje su se već pojavile.

Kako koristiti žalfiju?

Kako bi ste očistili kožu lica žalfijom, najbolje je da ovu biljku upotrebite kada je osušena, tako što ćete od nje skuvati čaj. Žalfiju možete osušiti sami, ukoliko ste imali prilike da je svežu uberete u prirodi, a možete do nje i doći jednostavno tako što ćete kupiti čaj od žalfije, u listu ili u filter kesici.

Kako god, kuvanu suvu žalfiju procedite i ohladite. Kada tako oceđena i ohlađena odstoji, umijte se sa njom i utrljajte je uz pomoć vatenog tufera na lice. Potom pustite da se lice samo osuši i ne ispirajte ga predhodno vodom. Bitno je samo da na licu pre umivanja žalfijom nema pudera i tragova šminke, zato šminku prethodno uklonite.

Za infekcije na licu

Ukoliko vam je na licu prisutna neka infekcija, imate problem sa bubuljicama ili jednostavno želite da umanjite i uklonite podočnjake, obloge od žalfije će biti pravo rešenje za vas.

Nanesite ih tako što ćete ohlađeni i proceđeni čaj od žalfije sipati na papirnu maramicu i staviti tu maramicu da stoji na vašem licu pola sata koliko je potrebno da žalfija maksimalno deluje. Bubuljice ili infekcije će već nakon dva do tri takva tretmana bitni vidno umanjene, a podočnjaci će biti skroz uklonjeni već nakon jednog ili dva tretmana.

Kad ne smete koristiti žalfiju ?

Ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i epileptičari. Dugotrajna interna upotreba može dovesti do povećane sklonosti ka konvulzijama.

imate li vi neki svoj način upotrebe žalfije ?

izvor:mogujatosama.rs

 

Komentara
Loading...