ZANIMLJIVOSTI : Kada se menja boja bebinih očiju

Kada se bebe rode, naročito one sa svetlim tenom, uglavnom imaju i svetle oči, jer imaju jako malo melanina u očima.

beba-boja očiju

Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. Količina melanina odredjuje koje boje će biti oči. A genetika kontroliše koliko melanina će organizam imati. Takodje bebe nasledjuju i boju od svojih roditelja. Beba može biti rodjena s plavim očima, ali kasnije da oči postanu tamnije ukoliko u organizmu poraste nivo melanina, a svetlost dovodi do njegove proizvodnje.

Postavlaj se pitanje, ukoliko i jedan i drugi roditelj imaju braon oči, da li će i dete imati takve oči? Ne mora da bude tako.Postoji mnogo gena koji utiču na boju očiju. Velike šanse su da beba roditelja sa braon očima ima plave oči. Jer bebe boju očiju mogu da naslede i od dede i babe.
Ali ukoliko je beba rodjena sa braon očima, znači da već ima dovoljno melanina, i boja očiju se onda sigurno neće menjati.
Niko ne može predvideti boju očiju kod bebe. Niti šta jede i koliko vremena provodi na svetlosti, sve je odredjeno genetski.
Najveće promene u boji očiju se dešavaju izmedju 6 i 9 meseci. Promene su tako postepene, da ih ne možete tako lako uočiti odjednom. Jednog dana će se desiti da se iznenadite bojom kad se vaša beba probudi. Već do 12-og meseca boja očiju će se zadržati i više neće biti menjanja. Neki doktori tvrde da se boja menja i do 6. godine, ali ti slučajevi su jako retki.

Ukoliko primetite da se menja boja samo jednog oka, što se retko dešava, trebali bi se obratiti lekaru.

PROČITAJTE JOŠ PAR ZANIMLJIVIH TEKSTOVA

O da bebe mogu i ovo : 7 činjenica koje mogu iznenaditi roditelje

Zanimljivosti : Zašto beba štuca?

Zašto se bebe noću bude i zašto plaču?

Da li vaša beba liči na onu sa slike ultrazvuka?

Zašto moja beba plače bez suza?

 AKO VAM SE OVAJ TEKST DOPAO PODELITE GA SA VAŠIM PRIJATELJIMA :HVALA

 

Komentara
Loading...