ZARAZA SE ŠIRI I VRTIĆIMA : Ko je najugroženiji !!

0

Svakim danom broj obolelih od malih boginja ozbiljno će se povećavati, s obzirom na to da je zaraza počela da se širi i među decom koja idu u vrtiće.

Podatak da više od 20.000 beogradske dece do 12 godine nije primilo MMR vakcinu je posebno zabrinjavajuć, pogotovu što je uz dva, za koja smo saznali juče, danas prijavljen još jedan slučaj morbila u beogradskim vrtićima.

A upravo to – širenje malih boginja u vrtićima, najgori je scenario od kojeg strepe epidemiolozi. Širenje zaraze je tada gotovo nemoguće sprečiti. Prvi na udaru su nevakcinisani mališani, ali, zbog pada kolektivnog imuniteta, mogu da se zaraze i oni koji su vakcinu primili.

Sve manje šanse da se epidemija spreči

Epidemiolozi objašnjavaju da teoretski sve manje postoje šanse da se prenošenje virusa suzbije u potpunosti i zaustavi.

Svakim danom imamo sve više obolelih. Prema podacima Instuta za javno zdravlje „Batut“ u Srbiji je registrovano 487 obolelih uključujući i srpske enklave na KiM, a kod 52 osobe konstatovana je upala pluća kao komplikacija virusa, zbog čega su te osobe morale da budu zadržne u bolnici na lečenju.

Primer koji pojašnjava koliko se male boginje brzo šire, upravo pokazuju podaci Batuta, po kojima je za nedelju dana (od 7. do 13. decembra) u Srbiji registrovano 111 obolelih, što je četiri puta više nego za ceo oktobar, kada je ukupno bilo registrovano novih 27 obolelih.

Kon: Epidemija se ubrzava i trajaće mesecima

– Epidemija malih boginja se ubrzava, pojačava i trajaće još mesecima – upozorava epidemiolog dr Predrag Kon.

A do tada, ne može baš mnogo toga da se uradi, s jedne strane zato što se radi o veoma zaraznom oboljenju, a sa druge što se Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne sprovodi u potpunosti.

- Oglasi -

Naime, nevakcinisanoj deci dozvoljeno je da idu u vrtiće. Iako u predškolskim ustanovama, kako nam je rečeno u jednom od njih, vaspitači traže na uvid vakcinalni status mališana, ipak se do sada još nije desilo da neko dete bude vraćeno kući.

– Početkom novembra od Gradskog sekretarijata za obrazovanje i socijalnu zaštitu dobili smo obaveštenje šta treba da radimo jer je prijavljena epidemija malih boginja. Ukoliko primetimo da neko dete nije dobro, da ima temperaturu i ospu, brzo moramo da ga izolujemo, obavestimo roditelje, kao i roditelje druge dece. Takođe, o svemu je potrebno da obavestimo i dom zdravlja, kao i Institut za javno zdravlje. U predškolskoj ustanovi potrebno je voditi pojačane higijenske mere, svakodnevno dezinfikovati igračke i prostorije u kojima borave deca – kaže naša sagovornica iz jedne beogradske predškolske ustanove.

Prema epidemiološkim podacima Instituta „Batut“ u Beogradu, Kraljevu i Nišu, gradovima gde su prijavljene epidemije, svakim danom ima sve više obolelih.

Inače, u ovim gradovima je i najlošiji obuhvat vakcinisane dece MMR cepivom. Zbog toga je važno da se o tome govori i da se traži od roditelja koji do sada nisu vakcinisali svoju decu koja idu u dečije kolektive da to učine.

– Prema preliminarnim podacima iz elektronskog registra više od 20.000 dece do 12 godina u Beogradu nije vakcinisano. Ovaj podatak se odnosi samo na 12 domova zdravlja. To je veliki broj nevakcinisanih i ukoliko se ne smanji taj broj epidemija će se neprekidno održavati i tokom sledeće godine – objašnjava dr Kon.

Ko je najugroženiji

Zabluda je da su ugrožena samo nevakcinisana deca. Šansu da dobiju male boginje imaju i vakcinisana deca ukoliko dođe do epidemije, samo zato što je narušen kolektivni bedem (potrebno je da bude 95 odsto vakcinisanih, a taj procenat sada iznosi 80 odsto).

Pored njih rizik od infekcije ovim virusom imaju i svi koji su rođeni pre 1993. godine, koji su od virusa zaštićeni samo sa jednom dozom cepiva. Naime, oni mogu da obole, a da im se uopšte ne pojave simtomi!

U tom slučaju su takođe zarazni i virus mogu da prenesu na druge. Druga solucija je da im klinički tok bolesti bude blaži. Međutim, postoji i kategorija stanovništva koja je rođena pre 1971. godine i koji uopšte nije zaštićena, ukoliko nije preležala male boginje, jer tada nije ni postojalo cepivo protiv morbila.

izvor. blic

KAKO PREPOZNATI MALE BOGINJE: U Evropi se širi zaraza, evo koje simptome daju morbile

POSLEDNJA OPOMENA Imunitet smo stvarali 40 godina, a sada nam zbog roditelja koji ne vakcinišu decu PRETI OZBILJAN PROBLEM

- Advertisement -

Komentara
Loading...