Zašto beba koja prohodava treba da bude više bosa?

Vaša beba polako prerasta fazu sedenja, puzanja i spremna je za prve korake?

U ovom periodu svi roditelji vode računa o obući i pažljivo biraju modele sa što većim brojem dobrih osobina. To je najvažniji period za formiranje stopala bebe, stoga mu posvećujemo veliku pažnju.

U tom spoju ogromne ljubavi prema bebi i brige da ne učinimo nešto pogrešno u odabiru obuće, mi roditelji, često zaboravljamo da se za ovu situaciju već pobrinula – PRIRODA.

Od rođenja pa do perioda prohodavanja, bebina stopala se prirodno oblažu masnim naslagama, koje imaju ulogu zaštite mišića i kostiju stopala. Te masne naslage, koje bebine nogice čine veoma simpatičnima, pomažu joj da prohoda tako što omekšavaju svaki dodir nežnog bebinog stopala i podloge po kojoj hoda.

Zaboravljeni narodni običaji: Kad dete neće da progovori, prohoda ili zaspi

Zahvaljujući ovim dobrodošlim naslagama, beba ima osećaj da „hoda po oblacima“, i taj osećaj je oslobađa straha od novih pokušaja samostalnog koračanja.

Takođe, i ostale masne naslage po drugim delovima tela bebe (ruke, noge…) imaju tu istu ulogu: da zaštite prvenstveno mišiće i kosti, ali i unutrašnje organe bebe, u periodu najintenzivnijeg perioda razvoja.

Šta se dešava kada obuvamo bebu koja uči da hoda?

Beba, koja još nije svesna uloge mnogih stvari koje je okružuju, pa samim tim ni obuće – sve što ima na nogicama doživljava kao strano telo. To “strano telo” joj smeta da slobodno pomera stopala i noge, do određene mere je sputava i čini da beba mora prilagoditi svoj hod obući. Neke bebe to rade uspešnije a neke manje uspešno.

 

Da li vam se desilo da vaša beba stalno izuva obuću, stavlja je u usta, neće da hoda kada je obuvena ili plače čim krenete s obuvanjem?

To su upravo te situacije, na koje pojedina deca reaguju emotivnije u odnosu na drugu decu.

Kanađanima strogo zabranjeno korišćenje šetalica: Dubak je ‘najopasniji’ od svih proizvoda za decu

Redovno obuvanje bebe koja prohodava, potiskuje i stavlja u drugi plan ulogu masnih naslaga na stopalima, koja se u ovom slučaju duže zadržavaju, jer se nisu „potrošile hodajući“. Naravno, one će nestati, ali sporije nego što bi to bio slučaj da su aktivno služile u periodu prohodavanja. 

Činjenica da su stopala maksimalno ušuškana u čvrst oblik obuće, jedan je od razloga sve većeg broja ravnih stopala.

- Oglasi -

Stoga, evo nekoliko mudrosti prirode na koje često zaboravljamo:

1.Pustite bebu da prohoda bosa.

Omogućite prirodan način koji će pomoći i ubrzati ovo učenje. Beba će biti ohrabrena za hodanje ako bude što češće bosa ili u čarapicama koje se ne kližu.

2.Ne brinite što beba u toku prohodavanja može ponekad da padne.

Da, u toku učenja hodanja, bebe često padaju.

I često bez ikakvih posledica i plakanja.

Više se tih padova plaše roditelji nego bebe. A jedan od razloga zašto bebe dobro podnose prve padove jesu upravo masne naslage na nogicama i celom telu, koje služe kao najbolja prirodna zaštita u ovom periodu.

Bose nogice će omogućiti i učenje ravnoteže, koja će se kasnije samo usavršavati.

3.Dozvolite vašoj bebi da bude bosa u prirodi.

 

Dodir bebinih stopala sa travom, zemljom, peskom… je od neprocenjive vrednosti. Prvenstveno za pravilan razvoj stopala ali i za sticanje brojnih iskustava o prirodi. Takođe, i nakon prohodavanja, tokom celog detinjstva, dozvolite detetu da što više hoda boso kada god to vremenske prilike dozvoljavaju, kad god je to moguće i prihvatljivo.

Naravno, u brojnim šetnjama i drugim situacijama, razne vrste cipelica, patikica, sandalica i ostalih vrsta obuće su veoma dobrodošle. Da čuvaju ono što smo pravilno, na prirodan način stvorili

Crna statistika koju moramo menjati: oko 60% dece u Srbiji do 7 godine života ima dijagnostikovana ravna stopala. Ovaj razvojni poremećaj uzrokuje još dosta problema u okviru razvoja kretanja i muskulature deteta, stoga treba preduzeti sve što je prirodom predodređeno za pravilan razvoj stopala, a što je lako i ne iziskuje apsolutno nikakav napor ni za dete ni za roditelje. Kada se stopala pravilno formiraju, ostaje nam samo da održavamo ovu pravilnu formu putem što više hodanja, trčanja, skakanja i ostalih aktivnosti koje podrazumevaju kretanje.

Da li vi puštate vašu bebu da hoda bosa?

Da li ste i nakon prohodavanja nastavili s ovom praksom?

 

Autor: Jelena Kovinčić, diplomirani vaspitač, urednica bloga www.maminoblago.com

Tek rođena beba postala je internet senzacija jer je “prohodala” nekoliko minuta nakon rođenja.

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...