Zašto je cink važan za decu

0

Cink je esencijalni mineral. Nalazi se u raznim namirnicama kao što su crveno meso, hleb od celog zrna i žitarice, suvi pasulj i morski plodovi.

 

Takođe se nalazi u malim količinama u majčinom mleku.

Cink je ključan za normalan rast i razvoj reproduktivnih organa i mozga i igra važnu ulogu u normalnom funkcionisanju imunog sistema i u mnogim drugim procesima u telu.

Nedostatak cinka je povezan sa smanjenim rastom, ozbiljnijim prehladama i infekcijama, gubitkom pamćenja, smetnjama u učenju i lošim rasponom pažnje.

 

Cink je važan mineral za zdravlje dece iz nekoliko razloga:

Potrebno je za rast i razvoj

Cink je potreban za normalan rast i razvoj dece. On igra važnu ulogu u sintezi proteina, što je ključno za izgradnju mišića, kostiju, kose, kože i drugih tkiva u telu.

Imunološki sistem

Cink je važan za normalno funkcionisanje imunološkog sistema, što je ključno za borbu protiv infekcija i bolesti. Cink poboljšava sposobnost tela da se bori protiv bakterija i virusa, što može smanjiti broj infekcija koje dete dobija.

cink
FreePik-Cink

Razvoj mozga

Cink igra važnu ulogu u razvoju mozga i poboljšava kognitivne funkcije kao što su pažnja, koncentracija i pamćenje. To je posebno važno za decu koja su u fazi razvoja mozga.

Pomaže u apsorpciji drugih hranljivih materija

Cink pomaže u apsorpciji drugih hranljivih materija, kao što su gvožđe i vitamini B. Ovo je posebno važno za decu koja se još uvek razvijaju i trebaju sve hranjive materije koje mogu dobiti.

Poboljšava ukus hrane

Cink poboljšava ukus hrane, što može pomoći u tome da deca jedu više hrane koja je bogata hranjivim materijama.

Iz ovih razloga, cink je važan za zdravlje i razvoj dece, a nedostatak ovog minerala može dovesti do zdravstvenih problema kao što su usporen rast i razvoj, smanjen imunitet, lošiji kognitivni razvoj i dr.

Foto FreePik FreePik
Komentara
Loading...