Zašto je dvogodišnjacima potrebno toliko pažnje?

0

OTKRIVAMO Zašto je dvogodišnjacima potrebno toliko pažnje?

Roditelj svakog mališana od dve godine će vam potvrditi isto, deca ovog uzrasta zahtevaju mnogo pažnje.

Oni će se priljubljivati uz svoje roditelje, pratiti svoju stariju braću i sestre u stopu i plakati na sav glas ako ne dobiju pažnju koja im je potrebna. Nije teško za razumeti koliko ovo može da bude iscrpljujuće, posebno kada je roditeljima potreban trenutak da budu sami sa svojim mislima.

Gde god da se okrenete vaš mališan je tu. I ne samo to, njemu nije dovoljno da ste vi tu, ako na njega ne obraćate pažnju. Međutim, koliko god ovo bilo frustrirajuće i činilo vam se da tome nema kraja, to je zapravo potpuno normalno ponašanje deteta od dve godine. Kada dete dostigne vašu granicu izdržljivosti, važno je da se sebe podsetite na to da će ova izazovna faza proći. Ali, zašto je dvogodišnjacima potrebno toliko pažnje i još važnije zašto bi roditelji trebalo da im je omoguće?

- Oglasi -

Sve se svodi na osnovne potrebe

Kao što znate bebe sa odraslima najčešće komuniciraju putem plača kako bi ispunile svoje osnovne potrebe. Dvogodišnjaci su zapravo bliži bebama nego odraslima, zar ne? Prema rečima stručnjaka oni se služe taktikom traženja pažnje kako bi ispunili svoj osnovne potrebe. Kada vašem mališanu nešto zatreba, a on ne uspeva da se izrazi rečima, on će se držati za vas i boriti za vašu pažnju dok to ne dobije. Bilo da je reč o hrani, vodi, nežnosti ili utehi.

Dvogodišnjaci lagano uviđaju da su odvojeni entiteti od svojih roditelja i koliko god to bilo uzbudljivo, može da bude i zastrašujuće. Iako shvataju da su ličnosti za sebe i dalje su im potrebni mama i tata da im pruže dozu sigurnosti u tom velikom svetu. Umesto da se nervirate jer dete želi vašu pažnju, razmislite: „da li možda nešto pokušava da vam kaže?“ Možda se zbog nečeg oseća tužno, uplašeno, usamljeno ili mu je samo dosadno. Jedina osoba na koju zna da može da se osloni ste vi.

Zašto je važno dvogodišnjaku pružiti pažnju?

Poklanjanje pažnje detetu može mu pomoći da izgradi sliku o tome koliko je voljen. Kada dete dobije željenu pažnju od roditelja, ono vremenom kreira o sebi pozitivnu sliku, koja je važna za njegov osećaj samopouzdanja. Roditeljska pažnja mališanima omogućava da razviju snažan osećaj sigurnosti, a uz samopouzdanje to je preduslov za izrastanje u samouverenu i sposobnu osobu. Kada se dete oseća zaštićeno i sigurno, ono može da napreduje u svim sferama svog života od najranijeg uzrasta. U tom pogledu roditeljska pažnja je nemerljivo važna za dete

Autor/Izvor zenskimagazin

- Advertisement -

Komentara
Loading...