Zašto je važan izbor domaćih proizvoda za razvoj deteta?

0

 Razvoj deteta! U današnjem brzom svetu, sve više ljudi prepoznaje važnost uravnotežene ishrane, posebno kada su u pitanju najmlađi članovi porodice.

 

Trudnice, dojilje i deca su ranjiva grupa, kod koje je još važnije da konzumiraju bezbednu i kvalitetnu hranu.

Zato je izbor hrane koja je lokalno proizvedena na održiv način od ključnog značaja.

Lokalno proizvedena hrana donosi brojne prednosti koje su posebno važne za navedene grupe:

  • Svežina i nutritivna vrednost. Lokalno proizvedeni proizvodi ne zahtevaju dug put transporta, što znači da su obično svežiji od uvezenih.

Sveža hrana zadržava više hranljivih materija, što je od suštinskog značaja za razvoj fetusa i rastućeg novorođenčeta.

  • Manji rizik od kontaminacije. Budući da ovi proizvodi putuju kraće razdaljine i manje su izloženi različitim okolišnim faktorima, rizik od kontaminacije bakterijama ili drugim patogenima je manji.
  • Bolji ukus. Sveža hrana često ima bolji ukus, što je važno kod uvođenja čvrste hrane kada bebe razvijaju svoje ukusne pupoljke.

- Oglasi -

Ukusnija hrana može doprineti tome da beba bude otvorenija za različite ukuse i teksture.

  • Manje količine pesticida. Lokalni farmeri često koriste manje pesticida ili se odlučuju za prirodne metode kontrole štetočina.

To znači da lokalno proizvedeni proizvodi obično imaju manje tragova pesticida, što je posebno važno za trudnice i bebe.

  • Podrška lokalnoj ekonomiji. Kupovinom lokalno proizvedene hrane podržavamo poljoprivrednike i zajednicu.

To znači da novac ostaje u lokalnoj zajednici i pomaže razvoju održive poljoprivrede.

  • Pratljivost. Ova vrsta hrane omogućava bolje praćenje.

To znači da možemo lakše i brže dobiti informacije o tome odakle potiče naša hrana i kako je proizvedena.

 

Prioritetne namirnice u ishrani školske dece:

 

Iz grupe žitarica i prozvoda od žitarica  prednost dati hlebu i pecivu od crnog i polubelog brašna sa dodatkom mekinja, integralnom pirinču, musliju, korn fleksu, proji i palenti.

Mleko, kiselomlečni proizvodi i mlad sir treba da budu zastupljeni svakodnevno u ishrani dece.

Kiselomlečni proizvodi se mogu koristiti i u kombinaciji sa svežim voćem kao voćni jogurt. Ova grupa namirnica je bogata belančevinama  i glavni izvor kalcijuma.

Iz grupe mesa, riba i jaja, preporučuju se nemasne mlade vrste mesa: juneće, pileće i ćureće belo i morske ribe koje imaju prednost nad mesnim prerađevinama (viršle, salame, paštete, itd).

Povrće i voće treba jesti svakodnevno, pre svega u svežem stanju, jer su bogat izvor biljnih vlakana, vitamina i minerala. Male su kalorijske vrednosti, a velike su hranljive vrednosti.

Dnevno treba najmanje unositi namirnice iz grupa masti i šećera. Masti treba da se obezbeđuju iz raznovrsno hladno ceđenih ulja, koja treba da se koriste kao dodatak salati ili jelu na kraju termičke pripreme.

Slatkiše treba svesti na najmanju moguću meru i ne kupovati ih deci. Na taj način će se sprečiti navikavanje dece da uživaju u slatkišima.

Nisu samo bombone, čokolade, keks … jedini dezerti. Jednako slatki, a zdravi mogu da budu, na primer sutlijaš od integralnog pirinča, voćna salata, šejk od banane, korn fleks sa kakao mlekom, musli sa suvim voćem i mlekom, voćni jogurt, palačinke od integralnog brašna, voćni kolač, itd.

Od napitaka prednost imaju gusti, mutni sokovi bez dodatka šećera i sveže ceđeni sokovi sa kojima treba biti umeren, a gazirane i veštački obojene napitke izbaciti iz upotrebe.

Foto FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...