Zašto je seks nakon porođaja drugačiji?

Prirodan porođaj predstavlja prilično traumatično iskustvo za većinu žena. Beba prolazi kroz njenu vaginu, što se može porediti sa mini eksplozijom. S obzirom na to da se sada mnogo toga menja u vašem životu, seks je nešto o čemu nećete razmišljati prvih nekoliko nedelja.

zasto -je-seks-posle-porodjaja-drugaciji

Naučne studije pokazale su da je 41 odsto majki prvi put imalo vaginalne odnose kada je beba napunila šest nedelja.

Neke majke su izjavile kako su se osećale prilično seksi dve do tri nedelje posle porođaja i već su tada imale seksualne odnose, ali bez ikakvih efekata. Odnosno većina njih tada nije uspelo da doživi vrhunac.

Mnoge koje su u tom periodu probale da vode ljubav sa partnerom izjavile su da je seksualni odnos bio poprilično bolan, pa čak i traumatičan.

Nemojte se ustručavati da porazgovarate i sa svojim lekarom o tome koliko treba da sačekate sa intimnim odnosima ukoliko ste u bilo kakvoj dilemi.

Da li mogu da uživam i bez seksa?

Nemojte da vas frustrira ako se ne osećate raspoloženo i spremno za seks, jer postoji niz načina kako da uživate u bliskosti sa partnerom. Međusobno milovanje različitih delova tela i te kako može da vas uzbudi i oraspoloži.

Važno je samo da odvojite vreme za maženje sa partnerom, jer je to nešto o čemu verovatno niste razmišljali da može da predstavlja problem kad stigne beba. Iskoristite momente kada beba spava, tada ćete imati malo mira i tišine, a seks će doći u pravo vreme.

Šta ako osećaj nije isti kao pre?

Mada se većina žena se brzo vrati u normalu, ima i onih koje posle porođaje izgube osećaj zadovoljstva tokom seksa. One zapravo zbog opuštenog vaginalong kanala ne osećaju da muški polni organ prodire u njih. To ih ljuti i frustrira. To može da traje samo nekoliko nedelja, a ako se vaš libido ne vrati, trebalo bi da potražite pomoć lekara. Lekari tada preporučuju lasersko zatezanje vagine, jer se na taj način ženama vraća samopouzdanje. Nakon ove intervencije ne samo da ćete uživati vi, već i vaš partner.

izvor:lepotaizdravlje.rs

Komentara
Loading...