ZAŠTO JE VAŽAN PRVI ZAGRLJAJ MAJKE I BEBE

0

Prvi zagrljaj majke i bebe nakon rođenja je izuzetno važan i ima nekoliko važnih uloga.

Prvo, taj prvi zagrljaj stvara osećaj sigurnosti i udobnosti za novorođenče.

Novorođenčad se posle rođenja oseća uplašeno i izloženo, jer su do tada bila u materici, gde su bila zaštićena i osećala se bezbedno. Majčin zagrljaj pomaže im da se osećaju sigurnije i zaštićenije u novom svetu.

Drugo, majčin zagrljaj pomaže u regulisanju telesnih funkcija novorođenčeta.

 

Ovo uključuje smanjenje nivoa stresa, regulisanje telesne temperature, otkucaja srca i disanja.

Majčin zagrljaj može pomoći u održavanju optimalne telesne temperature novorođenčeta i smanjenju rizika od hipotermije.

Treće, prvi zagrljaj između majke i bebe je važan za formiranje privrženosti između majke i deteta.

- Oglasi -

Grljenje pomaže u stvaranju emocionalne veze između majke i deteta koja je neophodna za razvoj emocionalne sigurnosti i zdrave veze kasnije u životu.

 

Četvrto, majčin zagrljaj može pomoći u stimulisanju dojenja, što je izuzetno važno za zdravlje i rast novorođenčeta.

Zagrljaj može pomoći u pokretanju procesa proizvodnje mleka i povećati proizvodnju hormona poput oksitocina, koji igra važnu ulogu u dojenju.

Ukratko, prvi zagrljaj majke i bebe nakon rođenja izuzetno je važan za stvaranje osećaja sigurnosti i udobnosti kod novorođenčeta, regulisanje telesnih funkcija, stvaranje emocionalne veze između majke i deteta i podsticanje dojenja.

 

KAKO SE BEBA NOSI

Beba se može nositi na nekoliko načina, u zavisnosti od uzrasta, veličine i preferencija roditelja.

  1. Nošenje na rukama: Ovo je najjednostavniji i najčešći način nošenja novorođenčeta. Beba se drži u rukama i nežno ljulja.
  2. Nošenje u kolicima: Kada beba ne spava, može se nositi u kolicima. Kolicama se može lako upravljati, a beba može biti zaštićena od sunca, kiše ili vetra.
  3. Nošenje u nosiljci: Nosač se sastoji od materijala koji su obično omotani oko tela roditelja. To je koristan način nošenja novorođenčeta, jer omogućava roditeljima da imaju slobodne ruke, a beba ostaje uz telo roditelja.
  4. Nošenje u slingu: Sling omogućava roditeljima da nose bebu blizu tela iu različitim položajima. Ovo može biti veoma korisno u prvim nedeljama detetovog života, kada detetu treba često hranjenje i blizak kontakt sa roditeljem.
  5. Nošenje na leđima: Ovo je način nošenja deteta koji se koristi kada dete postane dovoljno veliko da sedi. Ovo može biti korisno za roditelje koji žele da im ruke budu slobodne i da istovremeno drže svoje dete blizu.

 

Važno je napomenuti da je pravilno nošenje deteta važno za razvoj kukova i kičme deteta. Uvek se konsultujte sa pedijatrom ili stručnjakom za nošenje beba kako biste bili sigurni da pravilno nosite bebu.

Foto FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...