Priča jedne mame :Zašto posle trudnoće neke žene nikad ne vrate devojačku liniju?

0

Ivana ove godine ima malu maturantkinju. Njena ćerka stasala je za upis u srednju školu, a ona nikada nije vratila svoju liniju za sve te godine.

Od kada je rodila muku muči sa kilogramima. Posle trudnoće, u kojoj je „dobila“ 30 kilograma, vrti se u krug: pet kilograma gore, pet dole. S druge strane, Milena se bez problema posle svega šest meseci „uvukla“ u devojačke farmerice. Nutricionista Ana Lipovac u razgovoru za portal „Super žena“ kaže da je najvažnije da trudnica ne jede za dvoje, već da unosi svega 10 odsto više kalorija od uobičajene ishrane. To je formula koja garantuje da žena neće imati kasnije problema sa težinom.

Povećanje telesne težine tokom trudnoće se preporučuje shodno indeksu telesne mase (BMI) pre trudnoće. Trudnice sa niskim BMI mogu da dobiju tokom devet meseci i do 18 kilograma, dok žene sa prekomernom težinom treba da dobije od 7 do 10 kilograma.

„Stalno sam na dijetama, brinem o kilaži, ali činjenica je da posle porođaja nikad nisam bila ona stara. Jednostavno, smršala sam nekih 15 kilograma u prvom naletu, a sve ostalo je i dalje na meni“, priča kroz smeh za portal „Super žena“ četrdesetogodišnja Ivana.

Ne krije da joj kilogrami teško padaju, ali ne odustaje od idealne linije.

„Nedostaje mi istrajnost. Čim malo smršam lako odustanem. Sada sam opet na dijeti“, iskrena je.

A Milenina priča je sasvim drugačija.

„Za mesec dana sam izgubila sve kilograme, mada sam se ukupno ugojila nekih 12 kilograma. Ubrzo posle prve, usledila je i druga trudnoća. Mislila sam da ću biti kao slon, ali jednostavno to se nije desilo. Uz dve bebe, stalnu brigu, trčanje oko njih, ja sam posle drugog porođaja bila najtanja u životu“, kaže tridesettrogodišnja mama koja je najviše promenila svoj režim ishrane od rođenja dece.

„Ranije sam umela da večeram, nikad obimno, ali sam volela da jedem i uveče. Od kada imam decu imam toliko posla oko njih, večernja rutina, čitanje, kupanje da jednostavno se ta večera sama izbacila iz jelovnika“, otkriva.

Odakle višak?

Uterus teži oko 1,3, placenta oko 0, 650 kg, amniotska tečnost oko 1,5 kg, dopunski volumen krvi oko 1,3 kg, voda koja se u telu zadržava oko 2 kg, kao i depoi masti pod kožom oko 1,7kg. Sve u svemu, ovo rezultira težinom od oko 11 kg. Ovako sračunato može se budućim majkama preporučiti da je dvanaest kilograma tokom trudnoće jedno normalno povećanje težine.

- Oglasi -

Iako kilogrami u trudnoći ne potiču samo od viška hrane, Ana Lipovac kaže da je ključno da žene započnu trudnoću sa normalnom početnom težinom.

Prema njenim rečima, normalna „startna težina“ je važan preduslov da će dobijanje na težini u trudnoći i gubitak kilograma nakom porođaja biti optimalni.

„Gojazne trudnice trpe veće bolova u leđima i zglobovima. Gojaznost u trudnoći je jedan od glavnih faktora rizika za prerano rođenje deteta, nastanak dijabetesa. Trudnice sa prekomernom težinom imaju tendenciju i da „prenesu“ trudnoću, pa se rađaju bebe prekomerne težine, koje se moraju roditi carskim rezom. Mnoge studije su pokazale da gojazne trudnice posle porođaja češće pate od postnatalne depresije. S druge strane, preterana gojaznost majki tokom trudnoće povećava rizik da beba kasnije u životu takođe pati od gojaznosti, metaboličkih poremećaja, visokog krvnog pritiska, astme“, kaže za portal „Super žena“ Lipovac koja je i magistar farmacije.

Glavni uzrok gojaznosti trudnica je najčešće pogrešna ishrana. Ipak se trudnicama restriktivne dijete kao i post ne preporučuje, jer fetus možda neće dobiti dovoljno hranljivih sastojaka i neće se pravilno razviti. Stručnjaci su protiv takozvanih dijeta „dan na voću ili pirinču“, jer one mogu samo da naškode. Gubljenje na težini odnosno održavanje težine mora stoga biti pod nadzorom stručnjaka.

„Čim se lepa vest i trudnoći proširi kreću dobronamerni saveti tipa da „treba jesti za dvoje“. Zapravo, budućim majkama treba samo oko 10 odsto više kalorija dnevno nego pre trudnoće. Ove dodatke kalorije bi bile jedan preddoručak tipa: jutarnje pahuljice sa voćem prelivene kiselom mlekom“, savetuje Lipovac.

Najvažnija preporuka je da se izbegava slatka i zaslađena hranu a sve to u korist svežeg voća, voća i povrća. Treba uzimati dovoljno integralnih žitarica, namirnice bogate vlaknima, ali i sve druge namirnice: jaja, mleko, meso, ribu … U trudnoći treba izbegavati svežu ribu, tatar biftek, zatim konzerve, sve prerađevine, rovita jaja, buđave sireve, a prednost treba dati dinstanom povrću.

A posle?

Već na samom porođaju žena već izgubi šest kilograma.

„Sve masti koje je telo nagomilalo tokom trudnoće služe u dobru svrhu. Dojenje traži snagu i energiju, a neke kalorije koje su potrebne za dojenje potiču upravo iz masnih naslaga koje je vaše telo blagovremeno tokom trudnoće stvorilo. Tek posle četvrtog meseca nakon rođenja masne naslage počnu prirodno da se tope.
Činjenica je i da svako telo reaguje drugačije. Neke žene jedva da gube težinu tokom dojenja, uprkos njihovoj zdravoj ishrani. Metabolički i hormonski položaj igra važnu ulogu u ovom kontekstu. Kod nekih žena, metabolizam su u periodu trudnoće i dojenja je jednostavno sporiji“, objašnjava naša sagovornica ističući da je previše sporta odmah nakon porođaja štetno.

Prema njenom mišljenju presudan je odmor, a preporuka je započeti sa blagim rehabilitacijskim treningom posle šest do osam nedelja nakon porođaja.

izvor.superzena.b92.net

- Advertisement -

Komentara
Loading...