Zašto se ekcem kod dece pogoršava u toku zime?

0

SAZNAJMO ZAŠTO SE EKCEM TOKOM ZIME POGORŠAVA

Mnoga deca imaju problema sa ekcemima od najranijeg doba.

On se može pojaviti lokalizovano na jednom delu tela, kao što su zglobovi ili obrazi, ali i biti prisutan po celom telu. Roditelji koji se bore sa tim da svojim mališanima pomognu kada se njihovi ekcemi pogoršaju, znaju koliko je to naporan i nezahvalan posao. Još izazovnije postaje zimi, jer nije neobično da se ekcemi kod dece zaista razbuktaju tokom hladnih meseci. Međutim, pre nego što još jednu zimu dočekate praznih šaka za borbu sa ovim podmuklim neprijateljom saznajte kako možete smiriti iritacije na koži vašeg deteta.

Veza između vremenskih uslova i kože

Vreme samo po sebi ima veliki uticaj na ljudski kožu, bilo da je u pitanju hladno ili toplo. Hladno i suvo vreme posebno dovodi do pogoršanja stanja sa osetljivom kožom sklonom ekcemima. U najvećem broju slučajeva tokom leta, kada su temperature više i vlažnost vazduha takođe, ekcemi miruju u čekaju svojih 5 minuta.

- Oglasi -

Koža se ponaša kao barijera koja štiti telo od spoljašnjih elemenata. Zdrava koža pruža telu zaštitu od hladnoće zimi i vrućina leti. Kada neko ima ekcem, to znači da zaštitna barijera ne funkcioniše kako bi trebalo. Koža na datim mestima gubi svoju vlagu, što dovodi do njenog isušivanja i iritacija.

Uzroci i vrste ekcema kod dece

Ekcem je stanje kože koje karakterišu svrab i crvenilo. Drugi njegov naziv je dermatitis i povezuje se sa abnormalnom barijerom kože. Ekcem ima različite okidače i predstavlja se na različite načine u zavisnosti od osobe. Pored svraba i crvenila, tu su najčešće sitne izbočine i ljuskava koža. Ako je ekcem tokom većeg dela godine u stanju mirovanja, a javlja se zimi, on se naziva „zimski svrab“.

Takođe, postoje i različiti oblici ekcema. Alergijski kontaktni dermatitis je tip koji se aktivira zbog spoljašnjih faktora kao što si mirisi, konzervansi ili metali. Iritanini dermatitis nastaje usled uporne iritacije kože, a atopijski dermatitis se najčešće javlja u detinjstvu i jedan je od najzastupljenijih među ekcemima. U ovom slučaju koža je preosetljiva na alergene životne sredine. U najvećem broju slučajeva, ovaj ekcem nestaje kako dete postaje starije.

Hladno vreme i drugi faktori koji utiču na ekcem

Nažalost ne postoji efikasan lek za ekcem. Lečenje se svodi na izbegavanje okidača i usvajanje navika koje ekcem drže pod kontrolom. Ekcem može biti vrlo neprijatan za dete, jer svrab može biti toliko intenzivan da ono zbog njega ne može normalno da spava, jede i funkcioniše uopšte. Osim hladnog spoljašnjeg vremena, grejanje u stanovima je druga tačka koja se smatra lošom jer preterano isušuje koži. Takođe, nošenje slojevite odeće zimi nije dobro za osobe sa ekcemima, kao ni vruće kupke i previše debelih prekrivača. Izloženost alergenima kao što su prašina i perut kućnih ljubimaca takođe mogu da pogoršaju stanje sa detetovim ekcemom.

 

Foto freepik.
Autor/Izvor ženski magazin

- Advertisement -

Komentara
Loading...