Zašto se javlja svrab po telu tokom trudnoće?

0

Tokom trudnoće može doći do različitih promena na koži, uključujući i svrab.

Osećaj svraba može biti veoma neprijatan i iritantan. Kako možete sebi pomoći?

 

Razlozi za svrbežnu kožu tokom trudnoće su razni.

Svrab može nastati prvenstveno zbog suve kože, stoga je važno izbegavati dugotrajne kupke sa sapunicom punom mehurića i koristiti što manje sredstava za pranje tela, preporučuje se upotreba tvrde sapunice – ne previše mirisne i po mogućstvu organskog porekla.

Takođe, izbegavajte negujuće i higijenske proizvode koji sadrže alkohol, jer on dodatno doprinosi isušivanju kože.

Kožu u ovom slučaju treba pravilno negovati, što znači da se posle tuširanja uvek namažete hidratantnim losionom za telo.

Takođe pomaže ako se posle kupke namažete uljem ili kremom koja sadrži prirodni fiziološki faktor za očuvanje vlage u koži.

Piling sa solju ili odgovarajućom sunđerom uklanja mrtve ćelije kože i pomaže boljoj cirkulaciji kože.

svrab kože trudnica
FreePik

 

Razlozi za pojavljivanje svrbeža kože tokom trudnoće mogu biti hormonalne promene, povećano znojenje i povećan volumen krvi, što dovodi do veće prokrvljenosti najvećeg ljudskog organa – kože, koja postaje preopterećena.

Povećana kardiovaskularna aktivnost takođe može uzrokovati pojavu bubuljica.

- Oglasi -

Pazite da ne nosite usku odeću koja će samo pogoršati stanje kože.

Radije odaberite prozračnu i labavu, pamučnu odeću. Ako stanje potraje duže vreme, najbolje je da se obratite svom ličnom lekaru ili ginekologu, koji će vam prepisati lekovitu mast koju će vam pripremiti u apoteci.

Izbegavajte kupke i previše toplu vodu, a kožu uvek namažite odmah nakon tuširanja i brisanja peškirom, dok je još vlaga u koži.

 

Dugotrajan osećaj svraba loše utiče na psihičko stanje, a češanje može iritirati kožu.

Mogu se pojaviti i problemi sa nesanicom, razdražljivošću i lošim raspoloženjem. Umesto prstima, pokušajte da se češete plišanim pokrivačem ili nečim slično nežnim.

Ako primetite da se stanje svraba nakon svih navedenih mera nije ni malo poboljšalo, obratite se za savet svom lekaru ili ginekologu, jer bi moglo biti u pitanju neko oštećenje koje nema veze sa trudnoćom ili holestazom.

 

Holestaza u trudnoći

Nikada ne smete zanemariti svrab kože, jer to može biti ozbiljno oboljenje jetre koje nastaje zbog povećane aktivnosti hormona u trudnoći, koji utiču na oslabljeno izlučivanje žuči u jetri. Iako je reč o veoma retkom stanju koje se javlja u poslednjem tromesečju, holestaza može izazvati prevremeni porođaj ili rođenje mrtvog deteta, zbog čega je ovo stanje potrebno shvatiti ozbiljno.

Svrab je u ovom slučaju najneugodniji na dlanovima i tabanima, svrbi čak i celo telo.

Može se dogoditi da trudnica ne može normalno obavljati svakodnevne aktivnosti, niti odmarati, niti spavati, jer je svrab toliko jak i ometajući, mogu se pojaviti i tamno obojeni urin i loše opšte stanje.

U ovom slučaju je neophodno da se trudnica konsultuje sa lekarom, koji će verovatno obaviti krvne testove koji mogu potvrditi nivo žučne kiseline i određenih jetrenih enzima.

Na osnovu toga, lekar će postaviti dijagnozu i započeti lečenje – verovatno će propisati tablete za smanjenje svraba i vitamin K.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...