Zašto se rađa više dečaka nego devojčica?

Od ranije je poznato da se dečaci i devojčice ne rađaju u istom broju, a naučnici su otkrili zašto se u svetu rađa veći broj beba muškog pola.

DECA

Obim polova pri začeću je jednak, ali se u svetu rađa više dečaka nego devojčica jer u materici preživi više muških spermatozoida, pokazalo je novo istraživanje britanskih i američkih naučnika.

- Oglasi -

Od ranije je poznato da se dečaci i devojčice ne rađaju u istom broju, na šta ukazuje i podatak da je 2013. godine u Nemačkoj, prema podacima Statističkog zavoda, rođeno 349.820 dečaka i 332.249 devojčica.

Iako su stručnjaci dugo pretpostavljali da pri oplodnji nastaje više muških zametaka, „obim polova pri začeću zapravo je bio nepoznat uprkos stotinama godina špekulacija i istraživanja“, objavili su naučnici u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tim stručnjaka predvođen Stivenom Hehtom Orzačkom, predsednikom Istraživačkog instituta “Freš Pond” u Kembridžu, zaključio je da, iako mortalitet po polovima varira u pojedinim fazama trudnoće, da je mortalitet muških plodova češći u početku zbog, kako se pretpostavlja, većeg broja genetskih abnormalnosti.

Prošle godine su naučnici engleskog univerziteta u Eksteru u časopisu „BMC Medicine“ objavili studiju prema kojoj je kod ženskih plodova verovatnoća da budu pobačeni u kasnijem periodu trudnoće veća za 10 odsto. 

Do tog saznanja naučnici su došli proučavanjem oko 30 miliona živorođenih beba širom sveta.

izvor.tanjug

 

Komentara
Loading...